Najnowsze Posty

Celiakia - choroba na całe życie

By 21:49 , , , , , ,

Celiakia nie jest alergią. Nie jest też chorobą z której można się wyleczyć. A przynajmniej na razie.

CZYM JEST CELIAKIA
Gdy na Facebook-u zadałam pytanie, z czym kojarzy się samo słowo celiakia, większość „piąte przez dziesiąte” orientowała się w temacie. Podobnie było z glutenem, choć tutaj skojarzenia były o wiele bardziej zabawne. Dziś nieco rozszerzymy wiedzę tych, którzy w temacie celiakii są kompletnie zieloni. Choroba ta bowiem do niedawna uważana była za chorobę wieku dziecięcego. Twierdzono również, że można ją wyleczyć, maluchy mogą z niej ''wyrosnąć''. To niestety nieprawda. Może ona dotknąć każdego i w każdym wieku. Według badań, obecnie cierpi na nią przynajmniej 1% populacji, a procent ten stale rośnie, m.in. ze względu na zmianę nawyków żywieniowych ludzi (więcej produktów wysoko glutenowych). W krajach europejskich i amerykańskich częstość zachorowań na tę chorobę oszacowano na poziomie 1:100 – 1:300. Ujawnić może się ona zarówno u maluchów, którym podaje się pierwsze bezmleczne posiłki, jak i w trakcie dorastania, ciąży, po ciężkiej infekcji czy nawet w czasie dużego stresu. 60% nowo rozpoznanych przypadków dotyczy osób dorosłych, z czego 15-20% stanowią osoby po 60 roku życia. Zwykle to kobiety chorują częściej - nawet do 2-3 razy.

Celiakia nie jest wcale taką młodą chorobą. Mimo, że dopiero w 1950 roku zajął się nią holenderski lekarz W. K. Dicke, znano ją już w starożytności.Jest chorobą glutenozależną, co oznacza trwałą (do końca życia) nietolerancję glutenu występującym w życie, pszenicy, owsie i jęczmieniu, a także w orkiszu i pszenżycie. 

NA CZYM POLEGA CHOROBA
Gluten powoduje zanik tzw. kosmków jelitowych (jelita cienkiego), które są odpowiedzialne za wchłanianie składników pokarmowych (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne). Jak łatwo się domyślić, gluten doprowadza do zmniejszenia ich ilości/powierzchni, co z kolei kończy się niedoborem składników odżywczych i niedożywieniem. Maluch cierpiący na celiakię i nie otrzymujący diety bezglutenowej, nie będzie przybierał na wadze, będzie wolniej rosnąć, narzekać na brak apetytu. Celiakia może początkowo występować u niego bezobjawowo, a ujawniać się w wieku późniejszym. 

OBJAWY
Istnieją objawy, którymi warto się zainteresować. Mogą one, ale wcale nie muszą, wskazywać na to, że nas lub naszych bliskich dotyczy problem celiakii.
- ciągłe biegunki
- bóle brzucha
- wzdęcia
- uporczywa anemia
- stałe uczucie zmęczenia
- stany depresyjne
- u dzieci bladość skóry, wychudzony, charakterystyczny, wydęty brzuszek i cienkie kończyny, obfite, szarożółte i lśniące stolce o przykrym zapachu, stwierdzona krzywica.

DIETA W CELIAKII
jest niestety taką chorobą, na którą główny wpływ ma dieta. Nie obejdzie się więc bez dużych modyfikacji w codziennym jadłospisie. Tylko wtedy uciążliwe objawy ustąpią lub zostaną złagodzone. Dieta taka obowiązuje przez całe życie. Żywienie stosowane w celiakii to żywienie bezglutenowe. Eliminuje ono z codziennego żywienia wszystkie produkty i przetwory pochodzące z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Zamiast nich, spożywa się odpowiednio przygotowane mieszanki mąki, pieczywa i inne produkty mączne, na bazie surowców bezglutenowych takich jak:
- ryż
- kukurydza
- soja
- proso
- gryka
- mączka ziemniaczana
Dieta bezglutenowa powinna być łatwostrawna, bogata w pełnowartościowe białko (zwierzęce - drób, cielęcina, wołowina, królik, ryby), witaminy: A, D, C i kwas foliowy oraz w składniki mineralne, w szczególności w wapń i żelazo. Posiłki powinno podawać się 5 razy dziennie w mniejszych porcjach, gdyż u chorych na celiakię apetyt zwykle nie jest duży.

SKLEPOWE PRODUKTY BEZGLUTENOWE
Wszystkie produkty bezglutenowe dopuszczone do obrotu są ciągle kontrolowane i muszą spełniać wymagania Codex Alimentarius. Na opakowaniu takiego produktu musi być specjalne oznaczenie - przekreślony kłos zboża lub napis ''produkt bezglutenowy''. 
Szczególną uwagę należy także zwrócić na etykiety składu produktów, które z pozoru wydają się nam bezmączne to znaczy:
- słodycze i lody
- wędliny
- konserwy mięsne i rybne
- gotowe sosy, ketchup, majonez
- wysoko przetworzone produkty jak np. gotowe obiady w słoikach

Produkty bezglutenowe znajdziesz w ofercie firm takich jak: Sonko, Profi czy Roleski.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Świetny post :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, dawno tutaj nie zaglądałam! :-) Po wykonaniu badań okazało się że mój chłopak choruje na celiakię, z dietą niema praktycznie żadnych objawów. Szkoda tylko że jest ona tak wymagająca, wszystkie najlepsze produkty są zabronione

    OdpowiedzUsuń
  3. test na nietolerancję glutenu u mnie też wykazał celiakię, musiałem odstawić swój ulubiony chleb i wiele produktów zbożowych. Jednak rezultaty takiej diety były bardzo zadowalające, choć często nie mogę ze znajomymi wyjść na miasto, niewiele knajp w Polsce jest "gluten free".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, na początku bardzo ciężko jest zrezygnować z najlepszych produktów które powodują największe szkody.. ;)

      Usuń
  4. Według mnie podstawą jest wykonanie chociażby podstawowych badań

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ