Najnowsze Posty

Kapusta czerwona, modra na ciepło - lekka sałatka do obiadu, na Wigilię

By 21:45 , , , , , , , , , , , , , , ,


Smak z dzieciństwa. Uwielbiałam ją zwłaszcza do ryby i ziemniaczków z koperkiem.

  KAPUSTA CZERWONA NA CIEPŁO
Składniki:
główka czerwonej kapusty
duża biała cebula
jabłko (najlepiej winne)
sól
pieprz

opcjonalnie: sok z cytryny, oliwa z oliwek/nierafinowany olej rzepakowy

Umytą kapustę pozbawiamy pierwszych, wierzchnich liści oraz głąbu ze środka, a następnie drobno szatkujemy. Poszatkowaną kapustę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy całość wodą, dodając ok. 1,5 łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia i tak gotujemy ok. 6-7 minut (kapusta ma być miękka ale lekko chrupka). Przecedzamy na durszlaku. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty. Umyte jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach tarki (lub kroimy w kostkę) i dodajemy do kapusty. Doprawiamy wedle uznania, mieszamy z oliwą/olejem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ