Najnowsze Posty

Ryba a'la grecka - w warzywach konserwowych

By 16:20 , , , , , , , ,

W ubiegły weekend żegnałyśmy ''panieństwo'' Przyjaciółki.
W ramach imprezy domowej, każda z nas miała przygotować coś pysznego do jedzenia.
Były i więc sałatki, dipy, ciacha, przekąski ''na raz'', niebieski tort i ...

... moja ryba :)
Tradycyjnie już, zrobiłam taką, którą nie wiedzieć czemu, moja Ciocia nazywa ''rybą po grecku''. Polecam ją ze względu na efektowny wygląd na stole i świetny smak. Można podawać ją na ciepło (i w tej postaci jest najsmaczniejsza) albo też jako ''sałatkę'' na szwedzkim stole. Sprawdzi się też jako obiadowa pozycja do Twojego lunchbox-u :)
Całą rybę należy przyrządzić dzień przed planowaną imprezą i wstawić do lodówki, aby zdążyło się przegryźć.

1 porcja to ok:
295 kcal
1,3 g błonnika
21 g białka
12 g tłuszczu
25 g węglowodanów

RYBA W WARZYWACH KONSERWOWYCH

Składniki (na ok. 8 osób)

5 - 6 dużych filetów rybnych (sola/mintaj/morszczuk lub inne dowolne) 
cytryna 
mąka 
2 jajka 
bułka tarta 
3 - 4 duże cebule 
100 ml mleka 
olej rzepakowy do smażenia 
2 słoiki z mixem warzyw w zalewie własnej (ma się tam znaleźć marchewka, groszek, kukurydza, pietruszka, np. Rolnik, Pudliszki itp) 
sól


Do miseczki wbijamy jajka, rozrabiamy z mlekiem, solimy szczyptą soli. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oliwie z 2-óch stron, usmażone wykładamy na talerz z ręcznikami papierowymi (do odsączenia tłuszczu)*. Cebulę kroimy we wiórki (ew. w kostkę) i podsmażamy na oliwie pozostałej z ryb, a następnie dusimy do miękkości na małym ogniu. Przekładamy na durszlak i odsączamy z tłuszczu*.  Warzywa ze słoika odsączamy z zalewy i mieszamy z cebulą. Wystudzoną rybę, kroimy na kwadraty (ok. 2cm x 2cm) i ciasno układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rybę wykładamy warstwę mieszanki warzywnej. Tą kolejność wykonujemy do momentu wykończenia składników (wszystko zależy od tego jak duże naczynie mamy). Ważne, aby wierzchnią warstwą były warzywa. Obficie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wstawiamy do lodówki na noc

W dniu imprezy, wyciągamy rybę na ok. godziny przed podaniem. Wstawiamy do nagrzanego na ok. 180*C piekarnika (środkowa półka, termoobieg) i podgrzewamy (wraz z pokrywą). 
Ja, sprawdzam widelcem spod spodu, czy jest już ciepłe.

* to ważne, aby i ryba i cebula były odsączone z tłuszczu. Dzięki temu zabiegowi,  nic w naczyniu nie będzie pływało, a i kaloryczność i tak już tłustej potrawy - zmaleje.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Hej,można to zrobić z grillowaną rybką? Pozdrawiam Paula :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie :) Byleby nie miała ości.

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ