Najnowsze Posty

Błonnik pokarmowy - naturalna profilaktyka

By 21:33 , , , , , , ,


CZYM JEST BŁONNIK
Nazwa - błonnik, inaczej włókno pokarmowe, po raz pierwszy została użyta w 1953 roku. Sama definicja błonnika dotyczy roślinnych wielocukrów i lignin, które w naszym organizmie nie są trawione i stanowią balast, który reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Każdy ma nieco odmienne działanie, ale nie rozdrabniając się niepotrzebnie – w artykule zajmiemy sie jego ogólnymi właściwościami. 

PROZDROWOTNE DZIAŁANIE BŁONNIKA
Błonnikowi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych. 
- pobudza funkcje żucia i wydzielanie śliny potrzebnej w procesie trawienia
- pęczniejąc w żołądku, wypełnia go - przez co ogranicza nasz apetyt 
- przechodząc przez jelita, oczyszcza je i korzystnie wpływa na ich pracę.Właśnie z tego względu, zwyczajowo mówi się o nim, że działa jak miotełka do jelit
- zapobiega nieprzyjemnym zaparciom, wzdęciom, biegunkom, uczuciu ociężałości, ułatwia wypróżnianie (aczkolwiek jego nadmiar może przynieść skutek odwrotny 
- zwłaszcza u dzieci, osób starszych; lepiej wprowadzać go do diety stopniowo i w mniejszych ilościach)
- zwiększa wydalanie z kałem kwasów żółciowych, toksyn, metali ciężkich, ogranicza ich przyswajanie z pożywienia 
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- u diabetyków obniża stężenie glukozy we krwi

ZALECANA DAWKA
Specjaliści radzą aby w naszej diecie znalazło się nie mniej jak 20 g błonnika. Maksymalnie - około 40 g. Lepiej nie przekraczać zalecanej dawki, gdyż jak wszystko inne – również i nadmiar błonnika może zaszkodzić. W tym wypadku, zbyt duża ilość tego składnika ogranicza wchłanianie ważnych dla naszego organizmu pierwiastków.

20 g błonnika to przykładowo:
1) ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej + 5 suszonych jabłek + bułka grahamka + 3 średnie ziemniaki
2) Szklanka soku marchwiowego + 5 suszonych moreli + szklanka malin + 2 kromki chleba żytniego razowego
3) Pół szklanki białej fasoli + ¼ brokułu + duże jabłko
4) 6 sztuk brukselki + 2 ogórki kiszone + kromka pumpernikla + 5 łyżek owocowo-orzechowego muesli średnia pomarańcza (przed obraniem ważąca ok. 330 g)

Według badań, odpowiednia ilość tego składnika w diecie zapobiega:
- miażdżycy
- nowotworom jelita grubego
- cukrzycy typu 2 
- nadwadze, otyłości
- zespołowi jelita drażliwego
- polipom jelita grubego 
- trądzikowi 

ŹRÓDŁA BŁONNIKA POKARMOWEGO
Błonnik występuje praktycznie w większości spożywanych produktów. 
Te najbogatsze źródła to m.in.:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna, chleb razowy
- grube kasze
- płatki owsiane
- otręby
- warzywa strączkowe (fasola, soja)
- warzywa kapustne
- owoce (maliny, truskawki, czarna porzeczka, śliwki, miąższ jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie)
- suszone owoce (brzoskwinie, śliwki, jabłka)
- orzechy 
- nasiona (dyni, słonecznika, lnu)

Jeśli masz taką możliwość, wybierz produkty pełnoziarniste, ciemne, minimalnie przetworzone. Dla porównania, bułka pszenna typu kajzerka zawiera ok. 1,2 g błonnika, podczas gdy grahamka cztery razy więcej ! W 100g mąki białej jest zaledwie 2,7 g błonnika, podczas gdy w tej razowej - aż 12 g.

Błonnik to nie tylko medialna kampania, która zachęca do kupna jogurtów z ziarnami, ciemnego chleba czy deseru wzbogaconego włóknem. To prosta droga do szczupłej i zdrowej sylwetki. To naturalny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Niedrogi lek chroniący przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Warto korzystać z jego zalet.   Niczego nie stracisz, a wiele uzyskasz.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U
foto

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ