Najnowsze Posty

Biszkopt z malinami

By 18:12 , , ,

Jeśli śledzicie mojego bloga to przepis na to ciasto zapewne świetnie już znacie.
Uwielbiam je, gdyż błyskawicznie się je robi i zawsze wychodzi.



Wielokrotnie pojawiało się na moim blogu w różnych kombinacjach.
Tym razem postanowiłam połączyć je ze słodkimi malinami, które prawie, że krzyczały do mnie aby je kupić :))

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI

Będziecie potrzebować:
  • 4 całe jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • niecałe 1,5 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka malin
  • kilka łyżek mleka do rozcieńczenia ciasta
Wykonanie:
1) Jajka wbijamy w całości do miski, dodajemy zwykły cukier i ubijamy mikserem na gładką, puszystą masę
2) Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, znów ubijamy
3) Wlewamy powoli olej, znów ubijamy
Ciasto ma być takie na wpół gęste, lejące się. Ja zwykle dodaję ze 3 - 4 łyżki mleka.
4) Wylewamy ciasto do keksówki
5) Umyte i osuszone (!!!) maliny układamy na wierzchu ciasta
6) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C (termoobieg, środkowa półka)
7) Obserwujemy jak ciasto maksymalnie wyrośnie i zacznie mocno się rumienić (ok. 25-30 minuta). Wtedy zmniejszamy temperaturę do ok. 160 - 170*C i dalej pieczemy. Łącznie ok. 45 minut
W połowie pieczenia, nakłuwamy widelcem ciasto.
Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło (ma być czysty).
Pozostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U KLIK



You Might Also Like

2 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ