Najnowsze Posty

Roladki drobiowe z natką pietruszki i pieczarkami

By 14:37 , , , , , , , ,

Zwykłe, panierowane piersi z kurczaka bardzo szybko się nudzą. Takie nadziane - zawsze mogą zaskoczyć. Wystarczy dodać kawałek ogórka, sera i nieco pieczarek, by proste danie zyskało nowego charakteru.



Takie roladki bardzo często goszczą na stole w moim domu rodzinnym. Moja Mama opanowała ich robienie do perfekcji. Nigdy nie udało mi się zjeść całej, gdyż są bardzo syte, dzięki czemu stanowią naprawdę porządny posiłek dla faceta :)

Do przepisu mojej Mamy wprowadziłam małą innowację - jedną z warstw stanowi świeża natka pietruszki, która jest kopalnią witaminy C.

Najlepiej smakują z prostymi dodatkami - ziemniaki z wody lub świeża bułeczka, ogórek kiszony albo mizeria.



ROLADKI DROBIOWE Z NATKĄ PIETRUSZKI I PIECZARKAMI

Będziecie potrzebować (na 2 osoby):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pęk świeżej natki pietruszki
  • plaster (opcjonalnie dwa) sera topionego
  • 3 - 4 duże pieczarki
  • ogórek kiszony
  • pieprz mielony
  • sól
  • łyżka masła
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wykonanie:
1) Pierś z kurczaka myjemy, przekrajamy na pół, rozbijamy tłuczkiem tak cienko jak tylko się da
2) Obrane i umyte pieczarki kroimy na półplasterki i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Posypujemy szczyptą soli. Dusimy do miękkości, podlewając wodą
3) Natkę pietruszki dokładnie szatkujemy
4) Ogórka kroimy na cienkie paseczki
5) Rozbite płaty kurczaka posypujemy szczyptą pieprzu i odrobiną soli.
6) Na płaty nakładamy kolejno: natkę pietruszki, pół plasterka (plaster) sera, łyżkę uduszonych pieczarek, 2 - 3 paski ogórka kiszonego. Zwijamy w roladki
7) Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu (kurczak, w przeciwieństwie np. do kotletów schabowych - smaży się dość krótko). Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Ser ze środka smakowicie się roztapia. Pietruszka nadaje cudownego aromatu, a same roladki - smakują wyśmienicie.
To sprawia, że są idealną propozycją nie tylko na obiad ale również na przyjęcie. Wtedy, roladki rozpoławiamy wzdłuż i w takiej postaci podajemy gościom.


Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita - producenta przypraw, które ze względu na swą naturalność i elegancką oprawę, warte są wyboru spośród wszystkich innych.
Uroda i Zdrowie
Appetita














You Might Also Like

3 komentarze

  1. Och, uwielbiam takie roladki :) A wiesz, że wersja z pieczarkami, serem żółtym i ogórkiem to moja ulubiona? Na pewno niedługo zrobię :D
    Swoją drogą, bardzo podoba mi się Twój blog, będę zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie Zdrowo - pozytywna dietetyka12 września 2012 22:45

      Witaj Whiness :)
      Takie komentarze dodają pozytywnej energii i więcej zapału :)
      Dziękuję Ci bardzo!

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ