Najnowsze Posty

Ryba w sosie śmietanowo - serowym z oliwkami

By 10:31 , , , , ,

Jemy za mało ryb - a przecież je uwielbiamy.
Dorosły człowiek, jak również dzieci powinni jeść kilka sztuk tygodniowo. Niestety, na stole częściej pojawia się  mięso, któremu daaaaleko do wartości odżywczych ryb.


Ryba wcale nie musi być nudna. Nie tylko ta w panierce będzie nam smakować. Również i pokombinowana doda nam urody i zdrowia. W końcu powiedzenie ''zdrów jak ryba'' nie wzięło się z kosmosu :)
Przepis wyszperałam na Gotuj skutecznie. Z braku czarnych oliwek w sklepie, do sosu powędrowały zielone. Było bardzo pysznie i syto :)


1 porcja to ok:
370 kcal
1,3 g błonnika
25 g białka
25 g tłuszczu
7 g węglowodanów


RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO - SEROWYM Z OLIWKAMI

Składniki (na 2 porcje):
2 świeże filety rybne (ja miałam mirunę) 
świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny 
średnia cebula 

przyprawy do oprószenia ryby: 
sól 
pieprz czarny mielony 
suszona bazylia 

sos: 
15 zielonych oliwek bez pestek 
4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (ja miałam 18%) 
sól i pieprz do sosu 
2 garście startego żółtego sera (ok. 40-50 g) 
łyżka olej do smażenia


Filety skrapiamy z sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i bazylią (z jednej strony). Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na oleju w garnku z grubym dnem i przykrywką (dość sporym). W kubeczku przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z pokrojonymi drobno oliwkami, dodajemy 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu. Cebulę równo rozkładamy na dnie garnka, układamy na niej rybę przyprawami do dołu. Z wierzchu rybę ponownie posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Całość posypujemy startym serem żółtym (połową przygotowanego). Nakładamy sos śmietanowy i resztę sera. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 20 - 25 minut (w zależności od ryby, sprawdzamy miękkość widelcem)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita












You Might Also Like

3 komentarze

  1. Uwielbiam tak podaną rybę :) Idealna na niedzielny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można wykonać ten przepis bez oliwek albo czymś je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie. aczkolwiek oliwki zaostrzają smak :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ