Najnowsze Posty

Wegetariańska zupa pomidorowa z kuskusem/grzankami

By 15:15 , , , , , , , , , , ,

Co powiecie na zupę przygotowaną bez klasycznego bulionu mięsnego? :)
Kiedy przyjaciółka ze studiów zaprosiła mnie do siebie na wegetariańskie gotowanie zupy, przyznam szczerze, że podeszłam do tego dość sceptycznie.
Wprawdzie niegdyś próbowałam robić zupy bez mięsnego bulionu ale zwykle nadawało się to raczej dla psa niż dla człowieka.
W dodatku jeszcze, oznajmiła nam, że przygotuje tą zupę w 15 minut!
Powiem Wam tylko tyle: nie mogłyśmy się z drugą kumpelą najeść tej zupy! Była przepyszna! 

Dziś zrobiłam w wersji z grzankami. Ta z kuskusem (u Ani) bije jednak wszystkie dodatki na głowę!

WEGETARIAŃSKA ZUPA POMIDOROWA Z KUSKUSEM/GRZANKAMI

Będziecie potrzebować:
  • przecier pomidorowy/pomidory w kartoniku Pudliszki*
  • 3 duże pomidory
  • 3/4 szklanki kefiru (użyłam Krasnystaw)
  • szklanka wody
  • suszone zioła prowansalskie
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • kasza kuskus lub chleb na grzanki, oliwa, wrzątek, masło, suszony granulowany czosnek
Wykonanie:
1) Do dużego garnka wlewamy przecier/pomidory w kartoniku. Dolewamy szklankę wody i chwilkę (5 minut) podgotowujemy na średnim ogniu.
2) Pomidory sparzamy, kroimy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do przecieru i na wolnym ogniu gotujemy aby nieco zmiękły. Dosypujemy ok. 3 łyżeczek bazylii, ziół prowansalskich, 3 szczypty soli, 3 szczypty pieprzu.
3) 3/4 szklanki kefiru ''zaprawiamy'' zupą wlewając do niego kilka łyżek.** Wlewamy do całości. Ściągamy z kuchenki i dokładnie blenderujemy (miksujemy na krem).
4) Dopiero teraz dosypujemy oregano (2-3 łyżeczki) i doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy
5) Jeśli przygotowujemy do zupy kuskus, to zalewamy go wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy, a gdy wchłonie dodajemy nieco oliwy. Podajemy z zupą.
Jeśli grzanki, to kroimy chleb w kostkę 1x1 cm, wrzucamy na patelnię z łyżką masła, posypujemy suszonym czosnkiem i przypiekamy na chrupko. Podajemy osobno - każdy dosypie sobie chrupiących grzanek, a nie będzie jadł rozmiękłych w zupie :)

* w ostateczności (!!!) mały koncentrat pomidorowy
** jeśli delikatnie się zwarzy, zrobią się grudki - nie przejmujcie się - blender sobie z tym poradzi

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U KLIK


Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita






You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ