Najnowsze Posty

Spaghetti Alfredo z pieczarkami

By 20:44 , , , , , , ,

Nasz ulubiony i pierwszy, który zagościł w nowym mieszkaniu na wspólnym stole.
Daleko mu do niskokalorycznego dania ale gwarantuję, że jest pyszny i mega mega sycący. Z poniższych składników powstaną porcje, które zaspokoją dwóch, nawet najbardziej wygłodniałych głodomorów.

Ponieważ ser parmezan czy grana padana nie należy do najtańszych, warto wyszukać na sklepowej półce jakiegoś tańszego odpowiednika tych produktów. W Tesco znalazłam coś takiego i jak do tej pory nie narzekam :)


Porcja to ok:
484 kcal
5 g błonnika
16 g białka
25 g tłuszczu
46 g węglowodanów 

SPAGHETTI ALFREDO Z PIECZARKAMI

Składniki (na 3-4 porcje):
pół paczki standardowego makaronu spaghetti
40 gramowe opakowanie powyższego sera lub starty parmezan/grana padana
ok. 10 pieczarek
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki (pół pęczka)
masło
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do rondelka z łyżeczką masła. Dusimy do miękkości około nastu minut wraz z posiekaną drobno natką pietruszki (około 2 -3 łyżek)
Na patelni rozprowadzamy łyżeczkę masła, wlewamy śmietankę i wsypujemy ser. Na najmniejszym ogniu gotujemy, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Ma bulgotać ale delikatnie. Cały czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Jeśli całość wyda nam się nieco gęsta, rozcieńczamy odrobiną wody.
Makaron wykładamy na talerze, posypujemy pieczarkami, dekorujemy natką.

SMACZNEGO :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Musi byc PRZEPYSZNE !!! :) Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Och mniam <3 Jedno z moich ulubionych spaghetti! Jutro je robię , ale mi apetytu narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, mój Boże! Chcę jeść! wygląda to tak pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ