Najnowsze Posty

Wigilijna zupa grzybowa z domowymi łazankami

By 12:23 , , , , , , , , ,

W poprzednim poście podawałam przepis na barszczyk czerwony. Dziś - zupa grzybowa.



WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA Z DOMOWYMI ŁAZANKAMI

Składniki:
ZUPA
duża garść suszonych grzybów (ja miałam kozaki i prawdziwki)
1,5 litra zimnej wody
2 cebule
2 łyżki masła
średnia marchewka
średnia pietruszka (korzeń)
kawałek selera
8 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
8 ziaren czarnego pieprzu
niecałe 100 ml śmietany 18%
łyżka masła
pół cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki
ŁAZANKI
szklanka mąki pszennej
2 łyżki wody źródlanej
jajko
2 szczypty soli


ZUPA

Grzyby myjemy, zalewamy 1,5 litrem zimnej wody, moczymy kilkanaście minut. Po tym czasie, gotujemy je w tej samej wodzie ok. 25 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy na talerzyk. Do wywaru z grzybów dorzucamy umyte i obrane warzywa (marchew, pietruszka, seler). Umytą i obraną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dorzucamy do wywaru wraz z przyprawami (ziele, listki, ziarna pieprzu). Gotujemy jeszcze ok. 25 minut. Cedzimy. Grzyby kroimy w paski i ponownie wrzucamy do wywaru. W kubku dokładnie mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy chochelkę zupy i znów mieszamy (tzw. hartowanie). Stopniowo dolewamy do wywaru, cały czas mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (próbujemy kilka razy!)

ŁAZANKI

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy pośrodku dołek i wbijamy umyte jajko. Dodajemy 2 (!) łyżki wody, sól i zagniatamy ciasto. Bardzo cienko wałkujemy, kroimy w paski, a następnie w kwadraty 1cm x 1cm. Wrzucamy je na tacę wysypaną mąką, żeby się nie skleiły. Gdy już pokroimy całość, gotujemy je kilka minut w lekko osolonym wrzątku.



CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U KLIK



You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ