Najnowsze Posty

Wigilijny barszcz czerwony

By 11:58 , , , , , , , ,

Podobnie jak rok temu, wraz z Mężem organizujemy sobie swoją własną, dwuosobową Wigilię. 

Każdy kto ma duże rodziny, zapewne wie co to świąteczne szaleństwo i zabieganie - niekoniecznie pozytywne. Dlatego taka kolacja we dwoje jest świetną okazją, aby na spokojnie, bez zbędnego stresu zatrzymać się, zjeść i naładować baterie na tą właściwą wieczerzę.

Nasza ''kolacja wigilijna'' nie składa się wprawdzie z 12 potraw - ale przecież nie o to tutaj chodzi.W tym roku przygotowałam m.in. barszcz czerwony z uszkami i zupę grzybową.

Ilość barszczu, który wychodzi z podanych składników to około 1 litr. W moim rodzinnym domu próbuje się wszystkiego po chochelce, dlatego taka ilość powinna spokojnie starczyć dla czteroosobowej rodziny.



BARSZCZ CZERWONY

Składniki:
kg buraków (ja miałam 3 naprawdę duże i kolor wyszedł niezwykle głęboki)
1,5 litra zimnej wody
cebula
2 ząbki czosnku
średnia biała pietruszka (korzeń)
kawałek selera
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka suszonych grzybów (ja miałam kozaki i prawdziwki) i pół szklanki wody
pół cytryny
pół łyżki masła
natka pietruszki
sól
pieprz

Grzyby myjemy, zalewamy połową szklanki wody i moczymy kilkanaście minut. Obrane i umyte buraki kroimy w słupki. Wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 litrem zimnej wody. Zagotowujemy. Do buraków dorzucamy przekrojoną na 4 kawałki cebulę, czosnek (również przekrojony, na 4 mniejsze części), obraną pietruszkę, seler, przyprawy (ziele angielskie i listki). Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Studzimy i przecedzamy przez sitko.
Grzyby gotujemy chwilę w wodzie z namaczania, dodajemy do barszczu, znów zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gorącego jeszcze barszczu dodajemy pół łyżki masła, mieszamy aż się roztopi i podajemy wraz z uszkami, posypany drobno posiekaną natką pietruszki.

Lepiej gotować barszcz w tym samym dniu. Gdy się przegryzie, to już nie jest to samo.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U KLIK


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Moja ulubiona wigilijna potrawa... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdrowie Kochanie:-* polecamy się na przyszłość z pierożkami :-* A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe święta mogę jeść tylko barszcz

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ