Najnowsze Posty

Faszerowane papryczki

By 14:18 , , , , , , , , ,

Wypatrzyłam ten przepis w swojej ulubionej książce kucharskiej, a że już dawno chciałam go wypróbować - podjęłam wyzwanie :) I wcale nie było trudno ...


Papryka to bomba witaminowa (głównie C, PP, A, B2, B6 i E). "Uprawiana była już ponad 4 tysiące lat temu w Peru. Do naszego kraju trafiła w XVI wieku wraz z orszakiem królowej Bony"
Poniższe danie koniecznie podajcie z sosem!

1 papryka to:
430 kcal
9,6 g błonnika
FASZEROWANE PAPRYCZKI

Składniki (na 3 porcje):
3 papryki dowolnego koloru (najlepsze czerwone)*
woreczek białego ryżu (albo 100g)
mała cukinia
duża cebula
6 dużych pieczarek
3 duże ząbki czosnku
ok. 120 g sera żółtego o dość wyrazistym smaku (ja miałam morski)
łyżka olej
sól, pieprz do smaku
szczypiorek

SOS
pomidor
łyżeczka masła
kilka łyżek przecieru pomidorowego/koncentratu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1) Ryż gotujemy we wrzątku (Ale nie do końca! Ma być delikatnie twardawy). Przekładamy do dużej miski.
2) Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce oleju, dorzucamy drobno pokrojone pieczarki, znów chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię, drobno pokrojony czosnek i wszystko razem dusimy doprawiając solą i pieprzem (ma być miękkie, ale uważajcie aby nie rozgotować!). Całość dorzucamy do ryżu.
3) Połowę sera ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do nadzienia i dokładnie mieszamy. Doprawiamy.
4) Z umytych papryk odcinamy wierzchnie części, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy. Posypujemy resztą żółtego sera i poszatkowanym szczypiorkiem. Nakładamy ''wieczko".
5) Papryki układamy na pokrywie od naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok 50 minut na środkowej półce w temperaturze 180*C.
6) W tym czasie, kroimy drobno pomidora, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, chwilę dusimy, rozgniatamy na miazgę, dodajemy ze 3 łyżki przecieru i rozrzedzamy wodą (mi zeszło ok. 0,5 szklanki). Dość porządnie doprawiamy.
7) Papryki podajemy ze sosem

* sprawdźcie wcześniej czy papryki są zdolne do samodzielnego ''stania'' :)






"Pyszne dania z domowego ogródka. Przepisy na zdrowe potrawy." Wyd. Dobra kuchnia

You Might Also Like

2 komentarze

  1. uwielbiam faszerowane papryki :) to mój ulubiony pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ