Najnowsze Posty

Jablka w ciescie

By 15:49 , , , , ,

Nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Smażyła mi je moja Babcia, więc smażę i ja :)



Delikatne placuszki. Rozpływające się w ustach jabłko otoczone miękkim ciastem i posypane cukrem pudrem. Do tego szklanka maślanki i nie ma mnie dla nikogo :)



JABŁKA W CIEŚCIE

Będziecie potrzebować (na ok. 10 placuszków):
  • 2 jabłka (najlepiej gdyby były raczej twarde - lepiej się z nich wydrąża środek, ale miękkie też mogą być)
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżka cukru pudru
  • jajko
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1) Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Nożem delikatnie wycinamy zbędny środek 
2) W misce dokładnie mieszamy mąkę, mleko, cynamon, cukier puder i jajko (ma powstać ciasto o konsystencji podobnej do śmietany, takie naleśnikowe ale bardziej gęste)
3) Plastry jabłka zanurzamy z obu stron w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zbrązowienia. 
4) Odsączamy na papierowych ręcznikach, a gdy wystygną - podajemy posypane cukrem pudrem


You Might Also Like

13 komentarze

  1. chyba pora wrócić do łask tych placuszków!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, ślinka cieknie :) Też je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. CZeść
    Widze, że jesteś obeznana w temacie zdrowego odżywania. Mam więc pytabnie. Czy to prawda że masło orzechowe wcale nie jest zdrowe ? Znalazłam artykuł w którym autorka pisze " (…)rzede wszystkim co złego w maśle orzechowym to alfatoksyny. Są to naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Wykazują działanie mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Badania wskazują na alfatoksyny jako przyczynę pierwotnego raka wątroby (są metabolizowane wątrobie) i zostały uznane jako substancje rakotwórcze (w Polsce w latach 90 tych). Warto jednak dodać, że wartość alfatoksyn w orzeszkach zmienia się pod wpływem przetwarzania i różnych procesów chemicznych, więc masło orzechowe ma ich mniejszą zawartość niż orzeszki.
    Ponadto masło orzechowe zawiera aglutyniny, czyli przeciwciała występujące w osoczu krwi, mające zdolność zlepiania (aglutynacji) cząsteczek rozpoznawanych jako obce. Jest to szczególnie potencjalnie groźne w przypadku nowotworów (zwłaszcza jelita). Pisze potencjalnie ponieważ wszystkie badania dotyczące powiązania orzeszków z nowotworami jelit przeprowadzane były metodą in vitro.
    Orzechy ziemne są w prawie połowie pełne jednonasyconcyh kwasów tłuszczowych, co pozwala sądzić, że są zdrowe dla serca. Niestety zawierają też ok 1/3 wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Inne orzechy podobnie i nie byłoby to takie straszne w umiarkowanej konsumpcji, jednak to co jest niepokojące to fakt, że olej arachidowy mimo pozytywnego wpływu na poziom lipidów (LDL spada, a HDL rośnie) wykazuje działanie miażdżycowe. Przez wiele lata używany był do wywoływania miażdżycy u badanych szczurów i królików. Badania dowodzą, że to lektyny (zawarte też w zbożach) są przyczyną takiego efektu.(…)”

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wróć za parę dni - badam sprawę :) Aczkolwiek powiem na razie, że wydaje mi się to trochu dziwne. Mówię o aflatoksynach (a nie alfatoksynach :) w maśle orzechowym.

      Usuń
    2. Dziekuję:)

      Usuń
    3. http://pyszniezdrowo.blogspot.com/2013/01/short-press-czy-maso-orzechowe-jest.html

      Proszę :)

      Usuń
  4. jabłka są dobre pod każdą postacią, a do teraz są naprawdę tanie :) myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. ja też!!! tylko jakoś tak się o nich zapomniało przez lata :) pyszne też z rodzynkami

      Usuń
  6. mhmmm jak przyjedziemy z Pitusiem prosimy o taki deser:D

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ