Najnowsze Posty

Wiosenny krem z pora

By 14:34 , , , , , , , ,

Nie nacieszyliśmy się zbytnio tymi dwoma wiosennymi dniami. Ledwie zaświeciło w Krakowie słońce, a już z powrotem trzeba było wyciągać czapki i szaliki.

Dziś proponuję Wam lekką zupę krem - z zielonymi akcentami - w sam raz na przegonienie szarości za oknem i poprawę nastroju :)

Porcja to ok. 276 kcal

Aaaa! Wszystkim przedstawicielkom płci żeńskiej - i tym małym i tym dużym - wszystkiego najlepszego  :)




WIOSENNY KREM Z PORA

Będziecie potrzebować (4 porcje):
  • litr rosołu mięsno - warzywnego KLIK
  • cebula
  • duży por
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 serki topione (trójkąciki) śmietankowe
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (16-18%)
  • gałązki świeżego kopru
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
1) Poszatkowaną cebulę rumienimy na maśle w garnku z grubym dnem. Dosypujemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i por pokrojony w talarki*. Energicznie mieszając - podsmażamy kilka minut (3-5).
2) Warzywa zalewamy rosołem i na średnim ogniu gotujemy pod przykryciem około 20 minut (do zmięknięcia ziemniaków)
3) Całość miksujemy/blenderujemy na gładki krem
4) Na sitku umieszczamy serki topione i zanurzając go w kremie, przecieramy drewnianą łyżką
5) Śmietanę rozprawiamy zupą i dodajemy do kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekany koperek
6) Podajemy posypany talarkami pora i z gałązkami kopru**

* zostawiamy trochu pora do dekoracji. Poza tym - świetne połączenie faktur: gładki krem i chrupiące krążki pora
** w oryginale - gotowy krem podano również z kawałkami wędzonego łososia





"101 przepisów" Świat kobiety

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Fajny przepis nie jadłem jeszcze zupy z pora :) Muszę namówić moją dziewczynę żeby mi zrobiła bo zup wcale nie potrafię gotować :/

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ