Najnowsze Posty

Leciutki gulasz z indyka z czerwoną papryką i kopytka

By 17:50 , , , , ,

Ostatnio mam fazę na gulasze z różnych rodzajów mięs. Po wieprzowym, przyszła pora na lekki sos z piersi indyka. Szczerze? Najlepszy jaki do tej pory wymłodziłam :)



Na mięso z kurczaka (pod każdą postacią), po długim pobycie w szpitalu po prostu nie mogę patrzeć. Zresztą, odkąd dowiedziałam się jego rozregulowujących hormony właściwościach, omijam to zwierzę szerokim łukiem. Indyk jest równie lekki i prosty w przygotowaniu no i przede wszystkim - polecany zarówno dorosłym jak i maluchom. Na zdrowie!

Porcja gulaszu to ok:
158 kcal
1,2 g błonnika
20 g białka
6 g tłuszczu
7 g węglowodanów

Porcja kopytek:
364 kcal
4 g błonnika
12 g białka
3 g tłuszczu
75 g węglowodanów



LECIUTKI GULASZ Z INDYKA Z CZERWONĄ PAPRYKĄ

Składniki (3 porcje):

MARYNATA:
1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
1,5 łyżki oleju


GULASZ
300 g piersi z indyka
pół cebuli
pół czerwonej papryki
1-1,5 szklanki wody

PODBICIE
płaska łyżka mąki
pół szklanki wody

KOPYTKA
5-6 ugotowanych ziemniaków
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
jajko
szczypta soli

Indyka kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy przyprawy i olej i dokładnie mieszamy całość. Wrzucamy to wszystko do rondla z grubym dnem i chwilę podsmażamy (kilka minut). Do rondla dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej chwilę podsmażamy. Całość zalewamy wodą i doprowadzając do lekkiego bulgotania dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy jeszcze z 10 minut. W garnuszku dokładnie mieszamy mąkę z wodą i tym podbijamy gulasz. Zagotowujemy i chwilę trzymamy na ogniu (kilka minut). Doprawiamy do smaku.
Kopytka: ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub porządnie ugniatamy, wyrabiamy z mąką i szczyptą soli (tzw. ''ile mąki przyjmie, aby się nie kleiło''), formujemy wałeczki, wycinamy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U







You Might Also Like

9 komentarze

  1. W "podbiciu" powinno być poł szklanki WODY nie mąki:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... Zrobię w przyszłym tygodniu!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasz z miesa z indyka to musi byc bardzo smaczne :) produkty spożywcze w sam raz dla dzieci także :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaraz robię :) pozdr z RYK

    OdpowiedzUsuń
  5. Hah a miałam pisać czy masz jakiś przepis na pieczeń z indyka i..... ;-))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł :-) Od niedawna wiem, że mam bezlaktozowe dziecko w domu. Zmiana diety to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, że młody połowy rzeczy nie je, a drugiej połowy nie lubi ;-) Twoje przepisy wyglądają bardzo apetycznie, będę testowała wszystkie po kolei :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podobają :) Smacznego dla Was

      Usuń
  7. Bardzo lubię ten gulasz, nawet dość często go jemy. Ale jesteśmy z chłopakiem leniwi, więc podajemy z gotowymi pyzami. ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ