Najnowsze Posty

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkiem

By 19:08 , , , , , , ,

Dziś wzięło mnie na rabarbar. 
Po ugotowaniu kompotu, przyszła pora na ciacho.




Jak twierdzi Kasia ze Słodkich fantazji, dzięki temu, że "że ilość tłuszczu jest mocno ograniczona możemy pozwolić sobie na jeden kawałek więcej bez zbędnego poczucia winy."
Moją modyfikacją Kasinego przepisu jest o połowę mniejsza ilość cukru oraz rabarbar i jabłko zamiast malin. Nadało to ciachu lekkiego kwaskowatego smaku złamanego słodkością jabłka.

W zależności od formy jaką wybierzecie (Autorka poleca taką 24x24), całość w mojej wersji* to ok. 2000 kcal - co przy podziale na 10 porcji daje 200 kcal. A kawały spooooore!

Polecam bardzo gorąco!

*wybrałam silikonową formę z IKEI
PS Kasia piekła 30-40 minut. Nie wiedząc czemu, moje ciasto po tym czasie wciąż nie miało w środku sucho. Może to wina piekarnika? Zalecam więc sprawdzenie po 40 minutach stanu Waszego ciacha :)










LEKKIE CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM i JABŁKIEM
Składniki:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
50 g miękkiego masła
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. Bakoma)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
skórka starta z połowy sparzonej cytryny
łodyga dojrzałego rabarbaru
średnie słodkie jabłko
3 łyżeczki wiórków kokosowych
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1) Jajka wrzucamy do miski i ucieramy na gładką masę wraz z cukrem. Osobno ucieramy masło i miksujemy z jajkami. Dodajemy jogurt, ponownie miksujemy
2) Mąkę przesiewamy z proszkiem, skórką i dodajemy do ciasta. Miksujemy
3) Ciasto przelewamy do formy, wierzch posypujemy kokosem, nakładamy pokrojone w kostkę jabłko i rabarbar
4) Pieczemy ok. 50 - 60 minut w 180*C na środkowej półce do suchego patyczka









You Might Also Like

10 komentarze

  1. Oj, koniecznie muszę nabyć rabarbar! Tęsknię już za jego kwaskowatym smakiem. W tym roku na pewno zrobię z niego ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam pierwszy raz coś z jego udziałem. Naprawdę niezłe :)

      Usuń
    2. No to z pewnością je upiekę :)

      Usuń
  2. mmm uwielbiam ciasto z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rabarbarem musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, zapraszam na mój blog. Piszę o zdrowiu, ruchu i fitnesie oraz o prawidłowym odżywianiu i diecie. Znajdziesz tu wiele porad i sposobów jak mądrze ćwiczyć. Poznasz tajniki motywacji, poczytasz o tym jak ważna jest aktywność fizyczna, w każdym wieku powinno się ćwiczyć. Brak aktywności prowadzi do wielu ciężkich chorób. Zajrzyj na bloga, a dowiesz się jakich składników potrzebuje Twój organizm, żeby dobrze funkcjonował.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już nie mogę się doczekać kiedy rabarbar na naszej działce będzie na tyle duży, że będę go mogła zerwać i upiec coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię:)
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto nie wyszło. Wyszedł zakalec. Na początku ładnie rósł, a potem opadł na wysokość centymetra. Smakowało jajami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam dzisiaj drugi raz w tym tygodniu. Ponownie wyszedł zakalec. Wyrosło bardzo ładnie, góra się ładnie zarumieniła, ale w środku jest mokre, zbite i smakuje mąką i jajkami.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ