Najnowsze Posty

Po co nam makro i mikroelementy? cz. I

By 14:45 , , ,


Zdrowe odżywianie ma na celu nie tylko nasze odchudzenie i zapewnienie pięknej sylwetki. Zdrowe odżywianie to także mikro i makroelementy - składniki mineralne oraz witaminy, które w symbiozie z naszym organizmem odpowiadają za szereg istotnych dla niego funkcji biologicznych. To, że boli Cię głowa, wypadają Ci włosy czy cierpisz na bezsenność nie jest tylko skutkiem przemęczenia albo stresu. Czasem po prostu Twoja dieta nie jest wystarczająco bogata w jakieś konkretne składniki, przede wszystkim pierwiastki - mikro i makroelementy. Jakie? Tego dowiesz się z dzisiejszego, krótkiego wpisu.

                                                                MAKROELEMENTY:
MAGNEZ

Prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony w mediach makroelement, który wchodzi w skład naszych kości i zębów, a ponadto znacząco wpływa na nasz układ nerwowy. Podaje się go również w postaci kroplówek w szpitalach, aby zapobiec przedwczesnemu rozwiązaniu ciąży. Jeśli więc wciąż odczuwasz skurcze łydek, drga Ci powieka, a każdej nocy dotyka Cię bezsenność – wzbogać swoją dietę w ten pierwiastek. Znajdziesz go w prawdziwym kakao, orzechach, kaszy gryczanej, roślinach strączkowych oraz w produktach zbożowych z pełnego przemiału.

WAPŃ

Podobnie jak magnez, buduje nasze kości i zęby. Jeśli się skaleczysz – uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Zarówno krzywica u dzieci jak i osteoporoza czy złamania kości są konsekwencją niedostatecznej podaży tego składnika. Aby się przed tym ustrzec, sięgnij po sery   podpuszczkowe, twarogowe, mleko, sardynki i fasolę.

POTAS
Regulując gospodarkę wodną naszego organizmu zapobiega m.in. nieestetycznym obrzękom ciała, uczuciu pełności i ociężałości. To właśnie dzięki produktom bogatym w potas czujemy się lekko. Bierze on także udział w pracy naszego serca, dlatego gdy zaczyna ono szwankować, warto sprawdzić poziom tego pierwiastka w organizmie. Duże jego ilości potrzebują zwłaszcza osoby intensywnie ćwiczące (potas tracimy bowiem z potem). Szukać należy go w roślinach strączkowych, orzechach, ziemniakach, bananach oraz produktach z całego ziarna.
                                                              MIKROELEMENTY:
ŻELAZO
To mikroelement ważny szczególnie dla kobiet gdyż to właśnie one tracą go najwięcej podczas comiesięcznej menstruacji. Ponadto, zapas żelaza jest u nich mniejszy niż u mężczyzn. Jego niedobór prowadzi do anemii, obniżenia sprawności fizycznej i psychicznej, bezsenności, a także poważnych zakłóceń w przebiegu ciąży. Ponieważ żelazo lepiej przyswaja się z produktów mięsnych (hemowe), na jego niedobór narażeni są m.in. wegetarianie. Wsparcia szukaj w wątróbce ale też w strączkach, natce pietruszki, orzechach oraz produktach zbożowych.
JOD
Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, mózgu, układu nerwowego czy regulacji przemiany materii. Wole endemiczne, które jest skutkiem jego niedoboru i niesamowicie szpeci, częściej występuje w centralnej i południowo-wschodniej części Polski. Dzieje się tak ze względu na to, iż doskonałym źródłem jodu jest woda morska. Tym, którym daleko do bałtyckich plaż, zaleca się używanie soli jodowanej oraz ryb.
CHROM
Kojarzy się głównie z odchudzaniem i w zasadzie dużo w tym racji. Pierwiastek ten bowiem osłabia nasz apetyt np. na słodycze (wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy). Naturalnie występuje w drożdżach, wątrobie wołowej, zielonym groszku, kukurydzy i jajkach.
CYNK
Jeśli masz wrażenie, że pogorszył Ci się smak albo węch, wypadają Ci włosy, dokucza biegunka lub trudno gojące się rany, całkiem możliwe, że brakuje Ci cynku. Znajdziesz go w mięsie, wątróbce, kaszy gryczanej, orzechach oraz roślinach strączkowych.
FLUOR
Już niewielkie jego ilości zapobiegają rozwojowi bakterii na płytce nazębnej, a więc powstawaniu próchnicy. Fluor ma istotne znaczenie w rozwoju i budowie zębów, a ponadto przypuszcza się jego pozytywny wpływ na zapobieganie osteoporozie. Głównym źródłem fluoru jest pitna woda. Aby spełniła swoje zadanie, na etykiecie powinna widnieć informacja o zawartości tego pierwiastka na poziomie 1 mg na litr.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?

POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



Gawęcki, Hryniewiecki, 2008, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, W-wa

You Might Also Like

1 komentarze

  1. ludzie w moim otoczeniu często się dziwią, że ziemniaki są tak bogatym źródłem potasu. zawsze mówi się tylko o bananach i soku pomidorowym, a niesłusznie pomija ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ