Najnowsze Posty

Łosoś na cukinii i zielonym porze

By 08:01 , , , , , , , , , , ,

No to zapał do cukinii trwa dalej.
Tym razem łosoś, jakoby mama karmiąca musi wcinać zdrowe kwasy omega i inne rozwojowe składniki :)
Lekko bo pieczone.
Mnóstwo witamin i składników mineralnych.



1 porcja:
525 kcal
6,5 g błonnika

ŁOSOŚ NA CUKINII I ZIELONYM PORZE

Składniki (na 2 porcje):
2 dzwonki łososia
duża marchew
cukinia
młody por
50 g schłodzonego masła
sól, pieprz

Bulion:
2 nóżki z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera (większy)
listek laurowy
płaskie pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1,75 l wody


Wykonanie:
1) Gotujemy bulion zalewając wodą sparzone nóżki, obrane warzywa, listek i przyprawy (ok. godziny na średnim ogniu bez przykrycia)
2) Marchew i cukinię obieramy, kroimy w słupki. Por siekamy wraz z zieloną łodygą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 1,5 szklanki bulionu
3) Na to skrawamy masło, układamy łososia, lekko dociskamy i oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową
4) Pieczemy w piekarniku na środowej półce w temperaturze 180*C około 30 minut.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U KLIK





Przepis bazował na tym od kulinarni.pl


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ