Najnowsze Posty

Po co nam witaminy? cz. II

By 08:31 , , , ,


„Witaminki, witaminki Dla chłopczyka i dziewczynki. 
Wszyscy mają dziarskie minki, Bo zjadają witaminki!"

Choć to tylko dziecięca piosenka, okazuje się, że dużo w niej prawdy. „Dziarska minka’’ jest tutaj metaforą zdrowia, świetnego samopoczucia, wyglądu i optymistycznego spojrzenia na świat. I mimo, że witaminy nie są żadnym źródłem energii, są w stanie nam jej dodać.Jak się ustrzec przed ich niedoborami i gdzie szukać źródeł – o tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie

WITAMINA A
Jedna z najwcześniej odkrytych witamin, niezbędna w procesach widzenia, budowy skóry czy budowy czerwonych płytek krwi. Bogatym jej źródłem są produkty mleczarskie,jaja, wątroba i podroby, śledzie, sardynki, tuńczyk oraztran. Karotenoidy – obecne są w żółtych, pomarańczowychi czerwonych warzywach i owocach. To właśnie ich regularnemu spożywaniu zawdzięczamy brzoskwiniowy odcień naszej skóry. Na witaminę A powinny uważać kobiety w ciąży.

WITAMINA D
Witamina świetnie znana każdej mamie, gdyż to właśnie jej brak przyczynia się do powstawania krzywicy u maluchów, jak również problemów z układem kostnym, w tym osteoporozy u dorosłych. Mało kto wie, że witamina D „jest” w słońcu(aż 80%). Dlatego korzystaj z okazji kiedy tylko możesz i z uśmiechem wystawiaj buzię w kierunku promieni. Witaminy D szukaj również w nabiale oraz tranie.

WITAMINA E 
Witamina młodości, która zapewni piękny wygląd Twoich włosów, skóry i paznokci, zapobiegnie powstawaniu groźnych zmian nowotworowych. Najwięcej znajdziesz jej wolejach roślinnych, żółtkach jaj, pełnym mleku, gruboziarnistych produktach zbożowych oraz w warzywach liściastych – szpinaku, zielonej pietruszce i sałacie. 

WITAMINA K 
To dzięki niej, powstała rana na stłuczonym kolanie szybciej się goi. Oprócz swoich właściwości przeciwkrwotocznych, witamina K działa też przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Bogatym jej źródłem jest szpinak, sałata, kalafior, kapusta brukselska. 

WITAMINA C 
Popularnie kojarzona ze wzmacnianiem odporności. Dzięki niej nasza skóra jest też gładka, wolniej się starzeje, a my sami czujemy się bardziej promiennie. Najwięcej witaminy C znajdziesz w owocach dzikiej róży, jagodach,cytrusach, zielonej pietruszce, papryce i pomidorach, ziemniakach. Ponieważ jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury – najlepiej spożywaj w/w produkty na surowo.

WITAMINA H (biotyna)
Jeśli męczy Cię łupież, łuszcząca się skóra, a ponadto wciąż jesteś znużony i nie masz apetytu – może brakuje Ci właśnie biotyny. Szukaj jej w wołowej wątrobie, żółtkach jaj,strączkach, czekoladzie i orzeszkach ziemnych.

WITAMINA B1 (tiamina)
Problemy z trawieniem czy zaburzenia pracy serca mogą mieć swoje pokłady w niedoborze tiaminy. Jeśli chcesz im zapobiec, wybierz razowe pieczywo, płatki owsiane, kaszę gryczaną oraz strączki i nabiał.

WITAMINA B2 (ryboflawina)
Zajady w kącikach ust, piekące powieki czy łzawienie i światłowstręt to niektóre z efektów niedoboru ryboflawiny. Aby się przed nimi ustrzec, pij mleko, spożywaj jaja i gruboziarniste produkty zbożowe.

WITAMINA B5 (kwas pantotenowy)
Jeśli nagle stwierdziłeś, że masowo wypadają Ci włosy, wciąż jesteś drażliwy, a z powodu biegunek często biegasz do toalety – spróbuj wcinać produkty bogate w ten kwas. Do wyboru masz gruboziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, strączki,żółtka jaj, chude mięso i wątróbkę.

WITAMINA B6 (pirydoksyna)
Wewnętrzny niepokój, zmiany na skórze, wypadanie włosów czy drętwienie rąk i stóp. Jeśli zauważyłeś u siebie, któreś z objawów, szybko wrzuć na swój talerz kiełki pszenicy, otręby pszenne, strączki, orzechy, mięso albo jaja. Postaraj się też zwiększyć ilość wypijanego mleka.

WITAMINA B12 (kobalamina)
Jej braki to problem głównie wegetarian. Jeśli więc nie jesz mięsa, regularnie kontroluj swoją krew. Anemia może być skutkiem niedoboru właśnie kobalaminy. Szukaj jej wówczas w mleku, jego przetworach, żółtkach jaj.

WITAMINA PP (niacyna)
Twoja skóra jest szorstka, przebarwiona, łatwo pęka? W nocy gorzej śpisz, drżą Ci ręce i wciąż boli Cię głowa? Postaw na ryby, strączki, otręby pszenne i wątróbkę.

KWAS FOLIOWY
Planujesz w najbliższym czasie potomstwo? Nadużywasz alkoholu? A może zażywasz środki antykoncepcyjne lub leki przeciwpadaczkowe? Jeśli tak, jesteś w grupie ryzyka niedoboru kwasu foliowego. Efekty braku odbijają się na układzie nerwowym i nie wolno tego niestety bagatelizować. Postaraj się jeść więcej warzyw liściastych, brokułów,cytrusów, wątróbki, mięsa, żółtych serów i strączków


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



Gawęcki, Hryniewiecki, 2008, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, W-wa

You Might Also Like

1 komentarze

  1. cześć :)
    nominowałam Cię do Liebster Blog, więcej u mnie.
    pozdrawiam,
    summer-body.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ