Najnowsze Posty

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

By 15:24 , , , , , ,

Podczas gdy wczoraj Janek dawał mocno w kość, a ja sądziłam, że już nic dobrego mnie tego dnia nie spotka - znów zawitał kurier.
Na mojej buzi - od razu rozkwitł szeroki uśmiech :) Podobnie jak kwiaty na otrzymanym sprzęcie.





Od Neoflam Poland dostałam porządny, wielofunkcyjny, ceramiczny garnek. Pojemność - 2 litry. Jego kwiatowy motyw przywodzi na myśl kuchnię kochanych babć, dlatego pierwsze co przyszło mi do głowy to smakołyki z dzieciństwa.

Garnek jest o tyle uniwersalny, iż można używać go w zasadzie na każdy sposób. Według producenta idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku, na kuchence gazowej, elektrycznej, a nawet w ... mikrofalówce. Zaś znajdująca się w nim potrawę, po przestudzeniu można chłodzić w lodówce albo zamrozić. 
Jeśli więc na niedzielny obiad przygotowałeś pyszną zapiekankę z pieca, w poniedziałek łatwo odgrzejesz resztę w kuchni mikrofalowej. O ile coś zostanie :)

Dziś przetestowałam możliwość zapiekania. Przygotowany ryż z jabłkami nie tylko świetnie smakował ale i na długo pozostał gorący. Garnek trzymał ciepło nawet po godzinie!

Naczynie to wydatek rzędu 178 zł więc i może całkiem sporo. Ale policz ile łącznie kosztuje naczynie żaroodporne do piekarnika, mikrofalówki oraz garnek na kuchenkę gazową/elektryczną. Nie wspominając już o zajętym w szafkach miejscu...


1 porcja to ok:
318 kcal
5,13 g błonnika
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI

Składniki (na ok. 6 porcji):
4 słodkie jabłka
2 woreczki białego ryżu
1 woreczek ryżu naturalnego 
1,5 szklanki mleka
3 szklanki wody
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
cynamon
łyżka masła

SOS
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy sól, cukier, wrzucamy ryż i podgotowujemy ok. 10-12 minut. 
Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
Naczynie do zapiekania smarujemy wewnątrz masłem. Na dno kładziemy połowę ryżu, na to połowę jabłek, posypujemy łyżeczką cynamonu. Na to reszta ryżu, jabłek i znów cynamon.
Zapiekamy w piekarniku na środkowej półce w 180*C przez ok. 40 minut.
Jogurt mieszamy z cukrem.
Jabłka podajemy polane sosem.









Pierwsze 2 zdjęcia pochodzą ze strony Neoflam
fanpage Neoflam KLIK

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wypróbowałam, niestety straaasznie suche to wyszło :/ Może dlatego, że gotowałam w woreczkach?

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko <3 to są smaki mojego dzieciństwa! Koniecznie trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie garnek prezentuje się bardzo ładnie, zaś ryż z jabłkami - to autentycznie jedna z najczęściej jedzonych przeze mnie potraw w dzieciństwie. O tym jak pozytywnie na nasze zdrowie wpływa ryż: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/risotto-na-wiele-sposob%C3%B3w-po%C5%BCywny-obiad-dla-sportowca A ryż z jabłkami może pełnić funkcję posiłku przed lub po treningowego, jeśli uzupełnimy jeszcze jakoś białko w tym posiłku

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ