Najnowsze Posty

Zupa krem z dyni z pestkami

By 09:00 , , , , , ,



W tamtym roku sezon na dynię przegapiłam.Tym razem - nie zamierzam. Przedstawiam Wam delikatny krem z dyni, ugotowany w ceramicznym garnku od Neoflam. Aksamitny, lekko słodkawy, z ostrzejszym akcentem pestek z dyni.

1 porcja to ok:
290 kcal
7 g błonnika
15,5 g białka
18,5 g tłuszczu
22 g węglowodanów

KREM Z DYNI

Składniki (na 4 małe porcje): 
2 szklanki bulionu/rosołu (u mnie na podudziach, włoszczyźnie, listkach laurowych, zielu angielskim, przysmolonej cebuli)
400 g dyni (np. hokkaido)
100 ml mleka 2%
100 ml śmietanki 30%
ząbek czosnku
2 szczypty gałki muszkatołowej
4 łyżki pestek z dyni
sól, pieprz
4 łyżki startego parmezanu

Dynię obieramy, wydrążamy środek, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy dwoma szklankami bulionu, mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu do zmięknięcia - ok. 15 minut. Dorzucamy pokrojony czosnek i dalej gotujemy jeszcze chwilę. Blenderujemy na krem, dodajemy kremówkę, gałkę, doprawiamy do smaku. Podajemy posypany parmezanem, z grzankami.



CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ