Najnowsze Posty

Szarlotka sypana z jagodami / malinami na pełnozirnistej mące - bez jajek

By 21:18 , , , , , , ,


Najprostsze ciasto na świecie. Sypiesz, przekładasz, pieczesz i już. Rozpływa się w ustach, syci, smakuje. Z talerza znika błyskawicznie. Kocham! 

1 kawałek to ok: 
299 kcal 
3,54 g błonnika 
3,75 g białka 
13,13 g tłuszczu 
43,7 g węglowodanów 

JAGODOWA SZARLOTKA SYPANA 
Składniki (na 10 kawałków): 
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 
szklanka kaszy manny błyskawicznej 
pół szklanki cukru 
1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia 
4 duże słodkie jabłka 
szklanka, pół jagód/garść malin 
łyżeczka cynamonu 
3/4 kostki schłodzonego masła 

Mąkę, kaszę, cukier i proszek wymieszać. Podzielić na 3, mniej więcej równe porcje (dolna nieco większa). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na chwilę, odsączyć z soku. Na dno tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysypać jedną część sypką, na to wyłożyć jabłka (ew. podzielić je na pół i drugą część wyłożyć wraz z jagodami), posypać cynamonem. Przysypać drugą częścią, wyłożyć jagody/maliny. Przysypać trzecią Masło zetrzeć na wierzch na tarce Piec na środkowej półce w temperaturze 180*C ok. godziny. 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


Szarlotka sypana z malinami 


Szarlotka sypana z jagodami 

You Might Also Like

18 komentarze

  1. Sporo kalorii, ale jak tu sobie odmówić takich pyszności :). Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale nieco "zdrowotności'' jest :)

      Usuń
    2. Nieco ? Wszystkie te składniki są świetne jeśli chodzi o składy odżywcze. A cukier biały ( chyba ) można zastąpić np. trzcinowym ;) zdrowy człowiek nie powinien baczyć na kalorie.. Wszystko z rozsądkiem :)

      Usuń
    3. Pozostań przy białym :) Wyjdzie Ci na to samo (zdrowotnie), a w portfelu zostanie więcej pieniędzy. Brązowe, trzcinowe i spółka to chwyt marketingowy :)

      Usuń
    4. Serio?? :)

      Usuń
    5. serio :) musiałbyś/abyś dziennie jeść kilka kilogramów brązowego cukru by miało to jakieś znaczenie. Przy kilku łyżeczkach - żadna korzyść.

      Usuń
    6. Ale świetnie! ;) Teraz widzę jak człowiek mało wie... Wszytko to chwyty marketingowe... a my wierzymy ...

      Usuń
  2. Genialności! A co do komentarza powyżej to można i razową mannę dorwać. A z,cukrem hmm brązowy to nie wyjście,ale cukier można pól na pól z miodem przecież!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam dziś. Chyba za mało jabłek dałam. Na wysokość wyszła taka jak tarta, bo prawie nie urosła. Smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może niedokładnie odsączyłaś jabłka? Bo ich ilość raczej nie powinna mieć znaczenia :)

      Usuń
    2. mogło być i tak bo tylko wyciskałam je w dłoni i to raczej na szybko!

      Usuń
    3. spróbuj dobrze odsączyć i dawaj znać :)

      Usuń
  4. A czy mrozone jagody i maliny sie nadadza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, niestety nie powiem Ci ale zawsze możesz spróbować. Aczkolwiek obawiam sie, że puszczony przez mrożonki sok może uniemożliwić zrobienia dobrego sypańca.

      Usuń
  5. Witam, rozumiem że mąke pszenną mogę zamienić na orkiszową. Kasze manną na coś mogę wymienić? Czy jest istotna? Również masło u nas odpada, ewentualnie klarowane, chociaż w wypiekach różnie się "zachowuje", czy olej mógłby być dobry? Mama alergiczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, mąkę spokojnie proszę wymienić. Co do oleju - nie ma szans. Masło daje "ten" smak niestety.

      Usuń
  6. Istnieje kasza manna orkiszowa, ale stacjonarnie jej jeszcze nie znalazlam.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ