Najnowsze Posty

Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, gruszką pod otrębową posypką

By 15:15 , , , , , , , ,



Kasza jaglana again.I kolejna propozycja na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Maluchy będą wniebowzięte :) Przyznajcie sami - prawda, że wygląda całkiem, całkiem jesiennie?Tak samo też smakuje! Jabłka, gruszki, orzechy włoskie ... to wszystko pod otrębową posypką z miodowym aromatem. A wszystko wieńczy naturalny jogurt o słodko-kwaśnym posmaku.


1 porcja (bez jogurtu) to ok:
352 kcal
6,7 g błonnika
7,7 g białka
10,0  tłuszczu
61,6 g węglowodanów


KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ POD OTRĘBOWĄ POSYPKĄ
Składniki (na 4 porcje):
szklanka suchej kaszy jaglanej
3 łyżeczki miodu
duże słodkie jabłko
duża słodka gruszka
10 orzechów włoskich
łyżeczka masła
szczypta soli

POSYPKA
9 łyżeczek otrębów żytnich
2 łyżeczki płynnego miodu
2 płaskie łyżeczki masła
ew. plastry jabłka do dekoracji

DODATKOWO
jogurt naturalny
miód do smaku
masło do wysmarowania formy


Kasze płuczemy wrzątkiem, po czym zalewamy 2 szklankami wody i na wolnym ogniu gotujemy wraz z łyżeczka masła i solą ok. 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód, poszatkowane orzechy, pokrojone w dużą kostkę jabłko i gruszkę. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Składniki na posypkę rozcieramy palcami. Wysypujemy wierzch. Zapiekamy w piekarniku na środkowej półce w temp. 180*C przez ok 15 minut. Podajemy na ciepło, polane jogurtem wymieszanym z miodem (wedle uznania).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ