Najnowsze Posty

KONKURS - Wygraj naczynia od TERMISIL

By 15:01






Pamiętacie ten wpis
W ramach współpracy, otrzymałam od firmy Termisil – żaroodporne naczynie ze szkła borokrzemowego z unikalnym systemem „grill&drop system”. Przyrządziłam w nim pyszną zapiekankę z makaronu i szpinaku.

Teraz takie naczynie może należeć także do Ciebie!

Wystarczy, że w 2-3 zdaniach odpowiesz na pytanie konkursowe, udostępnisz TEGO posta i polubisz nas. 
Ważne, aby treść odpowiedzi nawiązywała do potrawy, którą można przyrządzić w podobnym naczyniu.


Z uwagi na to, że wielkimi krokami zbliża się do nas jesień, zadanie będzie nawiązaniem do żegnającego nas lata. A brzmi ono tak:

Przygotuj w myślach potrawę zamykającą w sobie najlepsze według Ciebie skarby i smaki lata. 
Potrawa powinna dać się przyrządzić w szklanym naczyniu żaroodpornym. 
Teraz zdradź nam - co by to było?


Odpowiedzi umieszczajcie w komentarzach pod tym wpisem. Najciekawsza wg nas – zostanie nagrodzona naczyniem żaroodpornym o pojemności 2,4l.


Miejsce drugie otrzyma dwie szklane miseczki do zapiekania o średnicy 16 i 21 cm.

       
Macie czas do 22 października do godz. 23.59
Wyniki ogłosimy między 23, a 24 października.

REGULAMIN
1.       Organizatorem konkursu jest blog Pozytywne żywienie
2.       Fundatorem nagród jest firma Termisil
3.       Konkurs organizowany jest na obszarze Polski i trwa od 9 X do 22 X 2013r.
4.       Zadaniem uczestników jest udzielenie odpowiedzi na zadanie konkursowe w komentarzach pod wpisem
5.       Dodatkowo, uczestnik musi polubić fanpag’a Pozytywne żywienie oraz Parcie na szkło, a także udostępnić na swoim profilu post konkursowy
6.       Uczestnik może udzielić odpowiedzi tylko raz
7.       Zwycięzcami zostają dwie osoby, których wypowiedzi będą najciekawsze
8.       Nagrodą są naczynia firmy Termisil
____________________________________________________________________


Decyzją Sądu Najwyższego - z dniem 23.10.2013 - wybrano zwycięzców.
W selekcji pomogła mi p. Karolina Prątnicka z AchA Public Relation.

Ponieważ w domu jestem nazywaną ''słodką kasią'' - 
do przewidzenia było, że jedną z nagród dostanie autor deseru :) 

Naczynie do zapiekania - wędruje więc do:
AGATY WAKSMUDZKIEJ

A że i do makaronów jest mi baaaaardzo blisko, miseczki otrzyma:
KAROLINA LENART

Dziewczyny!
Czekam na Wasze maile z adresami do wysyłki
maria.a.brzegowy@gmail.com

____________________________________________________________________




You Might Also Like

19 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Łukaszu, proszę jeszcze o udostępnienie tego posta: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=596988957029342&set=a.359407924120781.84981.332146310180276&type=1&theater

      Usuń
  2. bukiet zielonych brokułów z czerwona papryka zapiekany w sosie serowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, proszę jeszcze o udostępnienie tego posta: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=596988957029342&set=a.359407924120781.84981.332146310180276&type=1&theater

      Usuń
  3. Cukiniową lasagne (zamiast makaronu- płaty cukinii) z sosem z drobiowego mięsa mielonego i cudownych, świeżych pomidórów, doprawionych ziołami). Bo nic tak nie oddaje smaku lata, jak soczyste, czerwone skarby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owocowe crumble - dla mnie najlepsze smaki lata:)
    Borówki amerykańske, brzoskwinie, truskawki, kilka śliwek, maliny i jabłka - to wszystko doprawione szczyptą cynamonu i imbiru oraz polane miodem (przecież musi być słodko!).
    Żeby było nie tylko pysznie, ale też i zdrowo, owoce posypałabym kruszonką z brązowego cukru, masła i otrąb (otręby - jako zdrowy element oczywiście).
    To wszystko razem zapieczone i pachnące tworzy moje najwspanialsze wspomnienie ciepłego, wakacyjnego lata. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym zrobiła zapiekankę z fasolki szparagowej z marchewką i ziemniakiem zapiekane pod beszamelem a do tego szklanka naturalnej maślanki ....mmmmm pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Jednym z moich ulubionych dań a zwłaszcza śniadań było wymieszanie startej marchwi ze startym jabłkiem, do tego kilka jeżyn i jogurt naturalny. Przepyszne i dodawało super mocy. Proste i mega zdrowe:)
    Sylwia M.

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie by się przydało przede wszystkim do 2 potraw- na zimno i na ciepło:) Na zimno sałatka z grillowanym kurczakiem, roszponką, czerwonym winogronem, orzeszkami ziemnymi i dresingiem z jogurtu greckiego, miodu i musztardy, ułożona warstwowo w naczyniu żaroodpornym wygląda rewelacyjnie, natomiast na ciepło to zrobiłabym pysznego kurczaka w piwie obłożonego ziemniaczkami, marchewką karotką, czerwoną papryką i posypanymi świeżymi ziołami z domowego "ogródka"(oregano, bazylia, tymianek). K.D

    OdpowiedzUsuń
  8. Potrawą zamykającą w sobie najlepsze według mnie skarby i smaki lata jest pikantny kurczak w czerwonej paście curry z warzywami i mleczkiem kokosowym. Pasta curry zawiera głównie chili i trawę cytrynową. Jest doskonała do dań pikantnych, a za sprawą dodatku chili rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  9. aaaaaa ja bym zrobiła szarlotkę na odwrót: robimy kruche ciasto, na spód naczynia dajemy trochę tego ciasta, tak dla zasady, żeby coś na dnie leżało, oklejamy ciastem ścianki naczynia, potem dajemy wcześniej skarmelizowane na patelni z cukrem brązowym i cynamonem jabłuszka i na wierzch wykładamy 'poszarpane' ciasto, nie zamykamy szczelnie jabłek w środku, muszą mieć możliwość wypuszczenia pary :)
    i tak oto mamy pyszne letnie jabłuszka w wersji już trochę jesienno-zimowej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekany mix warzyw do obiadu czy do grilla:
    Mieszam kalafiora, cukinię, cebulę, pieczarki, fasolkę szparagową, paprykę, pomidory - bez skóry (pod wpływem pieczenie miękną i stają się sosem), do tego czosnek, sół i pierze. Wybór warzyw dowolny - czyli to co uda nam się kupić latem na targu, czy zerwać z krzaczka w ogródku domowym.

    Na Facebooku jako Ania Toczek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie smak lata obrazuje cukinia sporządzona na łyżce oliwy, z dodatkiem wody ("podduszam" to), dodaje pomidory (świeże, pokrojone w kosteczke, łącznie z sokiem ) , "duszę" dalej ;), dużo ziół prowansalskich <3, całość robi się bardzo aromatyczna ;) makaron pene (lub jakiś inny, ale z pene ta "zapiekanka" dobrze się komponuje ;) ser żółty utarty i w ten sposób sporządzam pyszniastą makaronowo-cukiniową letnią zapiekankę :D mniam :D Karolina Lenart

    OdpowiedzUsuń
  12. Lato kojarzy mi się z lekkim pląsaniem po zielonej trawce i słońcem, więc i w takich odcieniach będzie moja potrawa;)
    Zapiekanka z ryżem i letnimi warzywami takimi jak bakłażan, cukinia, pomidorki, natka pietruszki, cebula, czosnek. Dodatkowo będziemy potrzebować ryżu, sera mozarella, passaty pomidorowej, oliwy z oliwek oraz pieprzu. Warzywa kroimy i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy ryż i zalewamy passatą pomidorową, doprawiając wg własnych upodobań. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i pieczemy:).




    OdpowiedzUsuń
  13. lato to czas świezych, polskich warzyw
    pachnace pomidory
    świeże brokuły
    mmmmmmm...
    wystarcza te dwa warzywa, piekarnik i żaroodporne naczynie i już możemy smakować przepyszna zapiekankę
    warzywa (brokuły zblanszowane) ułkładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy czymś w stylu beszamelu (odrobina masła+maki orkiszowej - przesmażamy, dolewamy mleka) - nie musi być dużo. Następnie obsypujemy orzechami albo orzeszkami ziemnymi. a na koniec podkręcamy smak odrobina parmezanu. Pieczemy ok. 20 minut.
    Pychota. Polecam. Kamila Wojciechowska

    OdpowiedzUsuń
  14. od razu przyszła mi na myśl zapiekanka, w której rolę główną będą odgrywały: papryka, pieczarki, chorizo, pomidory :) najpierw podsmażyłabym pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulkę, chorizo. A z pomidorków zrobiłabym sos pomidorowy i dodała do reszty składników. Wszystko przyprawiłabym na ostro. Osobno podgotowałabym odrobinę makaron, a po odcedzeniu przełożyłabym do naczynia żaroodpornego. Dodałabym przygotowany sos, na górę odrobina sera (np. mozzarelli) i do piekarnika :)

    jeszcze przychodzi mi do głowy deser: truskawki z rabarbarem (albo jabłkami) pod kruszonką!

    Pozdrawiam, Kamila K.

    OdpowiedzUsuń
  15. W takim naczyniu żaroodpornym zrobiłabym sobie zapiekankę z owsianki z dodatkiem malin, borówek, truskawek, jagód, dodałabym jeszcze świeżego banana i wymieszałabym owoce w cynamonowo waniliowej posypce - taki mix letnich owoców których mam spory zapas w zamrażarce:) Zatopiłabym to w mleczku kokosowym i dodałabym do tego bakaliową kruszonkę z migdałów, daktyli i orzechów włoskich (migdały i orzechy rozdrobnione w moździerzu lub blenderem a daktyle pokrojone na małe kawałeczki). Taki pożywny i smaczny posiłek a co najważniejsze zdrowy i dodający energii na cały dzień:) LUBIĘ takie połączenia smakowe i CENIĘ sobie proste rozwiązania przygotowywania posiłku bez zbędnych kombinacji. I tak nagrzewam sobie piekarnik, płatki zalewam niewielką ilością wody i czekam aż całkiem zmiękną a potem odcedzam je. Owoce posypuję cynamonem i cukrem domowym waniliowym i dodaję je do płatków. Ubijam sobie w miseczce białko z mleczkiem kokosowym. Naczynie żaroodporne smaruję baaaaardzo delikatnie zagęszczonym olejem kokosowym i przekładam do niego płatki a na płatki wylewam całą mleczno-kokosową masę. Wierzch obficie posypuję bakaliową kruszonką i zapiekam:) RAJ W GĘBIE!!!!! :P

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ