Najnowsze Posty

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

By 14:44 , , , , , , , ,

Kocham szpinak i nie rozumiem ludzi, którzy kręcą na jego widok nosem nazywając go trawą dla królików (mój Tata).



Tym razem do przetestowania otrzymałam żaroodporne naczynie firmy Termisil. Opracowany przez nich system ''GRILL&DROP" opierający się na specjalnej budowie naczyń (krople na pokrywce i rynienki na dnie) ma sprawić, że nasze potrawy będą soczyste, aromatyczne, a co dla mnie najważniejsze - nie będą przywierały do dna. 


Przysłane mi naczynie ma być "odpowiedzią na rosnącą liczbę konsumentów, pragnących prowadzić zdrowy i ekologiczny styl życia. Naczynia ze szkła TERMISIL szczególnie polecane są dla alergików i mam, którym szczególnie zależy na przygotowywaniu zdrowych i smacznych posiłków dla swoich pociech. Szkło borokrzemowe TERMISIL, z jakiego zostało wykonane, jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C), co czyni je wyjątkowo funkcjonalnym i uniwersalnym. Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów. Dzięki niezwykłym właściwościom szkła borokrzemowego gotowanie w naczyniu żaroodpornym Grill&Drop to wygoda i oszczędność czasu oraz pieniędzy. "



Zapiekanka faktycznie bez problemu wylądowała na talerzu - co więcej - zachowała swój kształt, co w przypadku mojego pieczenia nie zawsze jest takie oczywiste :) Makaron nie był suchy, a przykryty pokrywką (której do zapiekania zwykle nie używam), długo pozostał ciepły. Umyte w zmywarce naczynie nie zarysowało się, choć w zwyczaju mam układanie stosiku kubków, szklanek jeden na drugim co nieraz kończy się tłukącą katastrofą. 



Całe naczynie jest bardzo zgrabne i w sam raz wystarcza na obiad/kolację dla dwóch, trzech osób. Coś podobnego powinno znaleźć się w każdym domu.



Jedyne do czego się przyczepię to wygląd. Estetyka może i zachowana ale sama prezencja szału nie robi. Ot, takie zwykłe naczynie żaroodporne. Bez trudu można byłoby je pomylić ze zwykłymi i tańszymi odpowiednikami. A tak poza tym, w skali 1-10, przyznaję Termisil-owi 8 punktów (pierwszy odjęty za wygląd, drugi - poślizg czasowy z dostarczeniem).


Cena: ok 35-40 zł za 2,4 litrowe naczynie
Facebook

1 porcja to ok:
424,75 kcal
5,1 g błonnika
20,9 g białka
21,12 g tłuszczu
39,82 g węglowodanów


ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
200 g makaronu penne
300 g świeżego szpinaku
łyżka masła
łyżka oleju
2 duże ząbki czosnku
200 ml śmietany 12%
2 jajka
100 g startej goudy
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy pokrojony w talarki czosnek i chwilę razem przesmażamy. Następnie, makaron mieszamy ze szpinakiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Śmietanę rozrabiamy z jajkami, serem, szczyptą soli i pieprzu o smaku. Zalewamy formę, pomagając sobie łyżką (sos ma dotrzeć do dna). Zapiekamy (pod przykryciem) przez ok. 30 -40 minut w 200*C na środkowej półce.




Test dzięki portalowi Uroda i Zdrowie

You Might Also Like

2 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ