Najnowsze Posty

Bitki wieprzowe w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów

By 17:39 , , , ,


Po prostu ulubione danie z dzieciństwa :) 

1 porcja (samego mięsa ze sosem) to ok:
285 kcal
0,5 g błonnika
21 g białka
20 g tłuszczu
5 g węglowodanów

1 porcja mięsa ze sosem z połową woreczka kaszy jęczmiennej i 2 ogórkami kiszonymi to ok:
460 kcal
4 g błonnika
26 g białka
21 g tłuszczu
41 g węglowodanów

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM Z DODATKIEM SUSZONYCH GRZYBÓW

Składniki (na 5 porcji):
WŁASNA MARYNATA:
- sól kuchenna: 1.5 łyżeczki
- papryka ostra w proszku: 0.75 łyżeczki
- papryka słodka w proszku: 2 łyżeczki
- majeranek (suszony): 3 łyżeczki
- kminek mielony: 3 łyżeczki
- zioła prowansalskie: 3 łyżeczki
- czosnek w ząbkach: 3 ząbki
- olej rośliny: 3 łyżki


POZOSTAŁE:
- szynka wieprzowa b/k: 0.5 kilograma
- ziele angielskie/ziarenka: 4 sztuki
- listek laurowy: 4 sztuki
- pieprz czarny w ziarnach: 2 sztuki
- cebula (średnia sztuka): 1 sztuka
- suszone grzyby (najlepiej prawdziwki, kozaki): 0.5 szklanki
- woda do sosu do podlewania 
 (około 8 szklanek; część wody ma przykryć całe duszone mięso, część ma służyć do podlewania)

- olej rośliny do smażenia: 2 łyżki
- mąka pszenna: łyżka, dwie


1.
Marynata - krok 2
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoknięcia (ponad godzinę)
Marynatę tworzymy poprzez zmieszanie wszystkich wymienionych przypraw i oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2.
Pokrojona szynka wieprzowa - krok 3
Mięso płuczemy, odkrawamy białe skrawki tłuszczu i kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na bitki o połowę cieńsze, przekrawamy na pół - na mniejsze kawałki
3.
Marynowanie - krok 4
Rękoma, dokładnie obtaczamy kawałki w marynacie, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu bitek z lodówki, obsmażamy je z dwóch stron na łyżce oleju (patelnia)
4.
Cebulę kroimy w wiórki, podsmażamy w rondlu o grubym dnie na złoty kolor na łyżce oleju, dodajemy odcedzone grzyby i razem chwilę podsmażamy.
5.
Gotowe mięso - krok 6
Mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach Następnie wkładamy je do rondla z cebulą i grzybami, zalewamy wrzątkiem tak, aby zakrył całe mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dusimy ok. 1 godziny 45 minut (ma być mięciutkie i rozpadające się), podlewając co jakiś czas wodą (ja w przeciągu całego duszenia dolewałam wodę 3 razy). Podbijamy lekko mąką (nalewamy część wywaru do kubeczka, stopniowo mieszamy z mąką, dokładnie rozrabiamy, zaprawiamy sos ciągle go mieszając, zagotowujemy). Sos podajemy z kaszą jęczmienną, buraczkami lub ogórkiem kiszonym.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ