Najnowsze Posty

Muszle z kuskusem i szpinakiem

By 14:33 , , , , , , , ,


- Co dziś jemy na obiad?
- Makaron! :)

W sumie, to moglibyśmy z Łukaszem mieszkać na jakiejś włoskiej, tudzież japońskiej (ryby!) prowincji. Podobne cuda jadamy średnio 4 razy w tygodniu. I wcale się nam nie nudzi. 
Mało roboty, a zawsze wychodzi i bardzo, ale to bardzo syci. 
Jednym zdaniem - MAKARON FOREVER :) klik

Porcja to ok:
95 kcal
1,2 g błonnika
3,9 g białka
3 g tłuszczu
14,2 g węglowodanów
MUSZLE Z KUSKUSEM I SZPINAKIEM
Składniki (na 12 muszli)
12 dużych makaronowych muszli
3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku (wzięłam 6 kostek)
3 duże ząbki czosnku
łyżeczka masła
60 g startego sera gouda
jajko
pół szklanki suchej kaszy kuskus KLIK
sól, pieprz

SOS
2 pomidory
łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
3/4 szklanki wody

Muszle gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Studzimy.
Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i przesmażamy do zmięknięcia. Dolewamy wodę, koncentrat, zagotowujemy. Doprawiamy. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego (niewielkiego).
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy posolonym lekko wrzątkiem ok. 1 cm nad poziomem kaszy. Odstawiamy na 5 minut.
Czosnek kroimy w większą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania wody. Całość przekładamy do miski, dodajemy starty ser, kuskus, mieszamy, doprawiamy do smaku. Dopiero wtedy dodajemy jajko, mieszamy.
Farszem nadziewamy muszle (dużo) i układamy je w naczyniu na sosie. Szczelnie owijamy naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).
Zapiekamy 17 minut w temperaturze 180*C na środkowej półce.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Mniam! Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. POLECAM! :) Daj znać czy smakowało.

      Usuń
  2. Też muszę zrobić bo kasza stoi i stoi i czeka na wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow..!!!
    już wiem co sziaj na obiad będę robiła :)
    wygląda wyśmienicie
    mam tylko pytanie czy zamiast pomidorów i koncentratu można dać pomidory z puszki lekko odparowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie :) tylko pamiętaj, że to ma być konsystencja sosu - nie może być zbyt suche :)

      Usuń
  4. Zrobiliśmy i zjedliśmy było pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej postaci dodajemy jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha! no tak, tego sie domyslilam :) to inaczej, w calosci bialko+zoltko?

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ