Najnowsze Posty

Muszle z porem, pieczarkami i kaszą jaglaną

By 10:50 , , , , , , , , , ,


Kasza jaglana szturmem wkroczyła do naszego (w tym także do Jaśkowego) jadłospisu. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, przez co przemycam ją gdzie się tylko da. Dziś - w połączeniu z lekkimi makaronowymi muszlami - powstało danie iście niskokaloryczne. 
Polecam!

1 sztuka to ok:
66 kcal
0,8 g błonnika
2,6 g białka
2,5 g tłuszczu
8,6 g węglowodanów

MUSZLE Z POREM, PIECZARKAMI i KASZĄ JAGLANĄ

Składniki (na 16 sztuk):
16 dużych muszli
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego

FARSZ
łyżka masła
2 ząbki czosnku
duży por
10 pieczarek
pół kuli mozzarelli
5 łyżek kaszy jaglanej KLIK
gałka muszkatołowa
sól, pieprz 

SOS
łyżka masła
cebula
500 ml przecieru pomidorowego (passata)
suszone oregano
sól, pieprz

Makaron podgotowujemy kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
Białą część pora oraz pieczarki kroimy w talarki. Czosnek w większą kostkę. Na łyżce masła przesmażamy czosnek, dorzucamy pory, a po chwili - pieczarki, posypujemy szczyptą soli. Dusimy do zmięknięcia. 
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, potem wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy do farszu wraz z pokrojoną mozzarellą. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem
Cebulę siekamy i przesmażamy na łyżce masła. Wlewamy przecier, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Muszle nadziewamy farszem i układamy na sosie wylanym do naczynia żaroodpornego. Szczelnie owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 20 minut w 180*C na środkowej półce.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

1 komentarze

  1. kocham kaszę jaglana i przepis bardzo przypadl mi do gustu, mojej dwuletniej coreczce tez smakowalo, ominelam jedynie dodatek oleju do gotowania makaronu, dzieki czemu sos ladnie okleil danie :) goraco polecam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ