Najnowsze Posty

Jak zapamiętać? Żywność wspomagająca pamięć i koncentrację. Część druga

By 22:10 , , , , ,


Dla sprawnej pracy mózgu, nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości energii i potocznie mówiąc – paliwa w postaci witamin i składników mineralnych.
Większość z nas, podjada w czasie nauki, oglądając ulubiony serial czy nawet sprzątając pokój. O tym, że podjadanie wcale nie jest takie straszne, pisałam już kiedyś. Warto jednak wiedzieć co podjadać aby było to zdrowe i wyszło naszemu organizmowi na dobre. Żywność wspomagająca pamięć i koncentrację – część druga.
Pierwszą część tekstu, napisaną już jakiś czas temu, znajdziesz TUTAJ (kawa, cukier, ryby, gorzka czekolada, jagody, lecytyna).

CHLEB NASZ POWSZEDNI
Produkty zbożowe znajdują się u podstawy piramidy żywienia (zaraz po regularnej aktywności fizycznej). Bułki, ryż oraz płatki owsiane to przede wszystkim źródło tzw. węglowodanów złożonych, które dostarczą organizmowi potrzebnej energii. Z tego względu, powinny obowiązkowo znaleźć się na śniadaniowym talerzu każdego z nas. Najlepiej wybierać produkty z pełnego przemiału tj. pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, makaron razowy, brązowy ryż, muesli, otręby, płatki owsiane.

BAKALIE
Nie bez powodu, mieszanka różnych typów bakalii nosi akuratną nazwę „mieszanki studenckiej’’. Orzechy to przede wszystkim źródło magnezu, który biorąc udział w
przewodnictwie nerwowym, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jego niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, apatii, a nawet depresji.

Najbogatszym źródłem magnezu wśród orzechów są migdały, orzechy arachidowe i pistacjowe. Najmniej tego pierwiastka zawierają orzechy włoskie.
W sporych ilościach magnez obecny jest również w:
      Produktach zbożowych, zwłaszcza w tych z pełnego przemiału
      Nasionach roślin strączkowych
      Prawdziwym kakao
      Gorzkiej czekoladzie
      Serach podpuszczkowych
      Rybach

WĄTRÓBKA I SPÓŁKA
Choć nie każdy z nas za nią przepada, warto się do niej przekonać. Lubisz wszystko co smażone ale zdajesz sobie sprawę, że to niezdrowe? Kij z tym! Usmaż tę wątróbkę i zjedz jeśli tylko tak Ci smakuje. Raz za jakiś czas nic Ci się nie stanie.
Podroby to świetne źródło żelaza – mikroelementu, który zwykle wiążemy z problemem niedokrwistości (anemią). Jego niedobór występuje u ludzi bardzo często i zwykle objawia się obniżeniem sprawności fizycznej i zdolności koncentracji.
Najwięcej żelaza zawiera wątróbka wieprzowa. Już mała porcja zaspokoi nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Mniej żelaza zawiera wątróbka wołowa, zaraz po niej – cielęca.

Żelazo w dużych ilościach występuje również w:
      Natce pietruszki
      Nasionach roślin strączkowych
      Ogólnie w mięsie
      Ciemnym pieczywie
      Jajkach
Aby zwiększyć przyswajalność żelaza z produktów spożywczych warto do posiłku dodać produkt bogaty w witaminę C. Np. Do śniadania składającego się z pełnoziarnistego pieczywa i wędliny dodaj szklankę świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Mleko to nie tylko ważny dla naszych kości wapń ale i jod – pierwiastek niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Od prawidłowego stężenia tych hormonów we krwi zależy m.in. właściwy rozwój i funkcjonowanie mózgu, przysadki mózgowej oraz całego układu nerwowego. Długotrwałe niedobory jodu prowadzą do niedoczynności tarczycy, która w zaawansowanym stadium sprawia, że czujemy się ospali, a nasz umysł staje się ciężki. Dodatkowo obserwuje się spowolnienie umysłowe i obniżenie wydolności intelektualnej.
Wysoką zawartością jodu charakteryzuje się żywność pochodzenia morskiego (skorupiaki, mięczaki i ryby). Szczególnie dużo jodu zawierają halibuty i dorsze ale z uwagi na wysokie przez Polaków spożycie nabiału, to właśnie mleko i jego przetwory są ważnym źródłem jodu w naszej diecie.

KASZE
Dawniej kasze stanowiły podstawę codziennego jadłospisu przeciętnego Polaka. Dziś, wyparł je m.in.  makaron i ryż.  Jeśli na naszym stole już się pojawia, to raczej w formie małego dodatku do zupy (krupnik) lub obok sporej ilości tłustego, sosu mięsnego. Kasze to bogactwo tiaminy – witaminy B1, która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.  Jej niedobór zwykle wiązany jest nieprawidłowym żywieniem i prowadzi m.in. do zaburzeń koncentracji, pogorszenia nastroju, rozdrażnienia i uczucia zmęczenia.
Ważnym źródłem witaminy B1 są również:
      Mięso wieprzowe (schab i polędwica)
      Nasiona roślin strączkowych

MIĘSO
Mięso to nie tylko najlepiej przyswajalne, pełnowartościowe białko ale i żelazo oraz kobalamina – witamina B12, która uczestniczy w prawidłowej pracy układu nerwowego. 
Jej niedobór bardzo często dotyka dzieci oraz wegetarian, a objawia się osłabieniem, zmęczeniem i problemami z pamięcią.
Obok mięsa, źródłem kobalaminy są również:
      Ryby
      Jajka
      Mleko i jego przetwory

OLEJE
Oleje, oliwa z oliwek to źródła bardzo silnego przeciwutleniacza – witaminy E, która chroni organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym będącym skutkiem rozwoju m.in. nowotworów. Witamina E bierze udział w przekazywaniu sygnałów nerwowych.  Choć do jej niedoborów dochodzi rzadko, jeśli już się pojawią prowadzą do m.in. spadku koncentracji.

WODA
Jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Może stanowić aż 45-75 % masy naszego ciała. Jako idealny rozpuszczalnik, stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych jakie przebiegają w ludzkim organizmie. Jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów trawienia, utrzymania stałej ciepłoty ciała i ochrony mózgu.
Odwodnienie organizmu, którego pierwszym symptomem jest rosnące pragnienie prowadzi m.in. do osłabienia i spadku koncentracji.

WODĘ NALEŻY PIĆ ZANIM POJAWI SIĘ PRAGNIENIE
30 ml wody na każdy kilogram masy ciała


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


http://www.publicdomainpictures.net/
Na podstawie Norm Instytutu Żywności i Żywienia/W-wa


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ