Najnowsze Posty

Pappardelle z łososiem i porem w sosie śmietanowym

By 19:00 , , , , ,


Bo kto powiedział, że Tłusty Czwartek oznacza tylko kaloryczne pączki, faworki i inne słodkości? A może by tak na wytrawnie? Np. tłusta ryba z makaronem w sosie śmietanowym? :) A najlepiej łosoś - tłusta ryba morska, która spośród wszystkich innych zawiera najwięcej kwasów omega-3 wzmacniających pracę mózgu i serducha :)

1 porcja to ok:
570 kcal
0,5 g błonnika
22,6 g białka
29 g tłuszczu
54,3 g węglowodanów

PAPPARDELLE Z ŁOSOSIEM I POREM

Składniki (na 3 porcje): 

300 g makaronu pappardelle 
100 g wędzonego łososia sałatkowego 
1 por 
łyżka masła 
200 ml śmietanki 30% 
2 kopiate łyżki startego słonego sera/parmezanu 
różowa sól KLIK 
pieprz 

Makaron ugotować al dente w osolonym i otłuszczonym nieco wrzątku. Por posiekać w talarki i wrzucić na roztopione masło. Podsmażyć kilka minut i zalać 1/4 szklanki wody. Dusić do zmięknięcia i wyparowania wody. Stopniowo wlewać śmietankę do porów, cały czas mieszając. Dodać ser i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Doprawić solą (u mnie na czubku łyżeczki) i pieprzem. Wrzucić kawałki łososia, delikatnie zamieszać. Zalać makaron sosem, wymieszać.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ