Najnowsze Posty

Pieczone warzywa z dipem jogurtowym

By 19:17 , , , , , , , , , , ,



Przepis na to efektownie wyglądające danie z warzywami wyszperałam w "Przyjaciółce''. Niskokaloryczne, lekkie i sycące będzie świetnym pomysłem na karnawałowe (i nie tylko) menu. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus i zimnym dipem jogurtowym.

1 porcja (samych warzyw) to ok:
233 kcal
6,5 g błonnika
6 g białka
11 g tłuszczu
33,7 g węglowodanów

Porcja dipu:
33 kcal

Porcja kaszy:
76 kcal

PIECZONE WARZYWA Z DIPEM JOGURTOWYM

Składniki (na ok. 4 - 5 porcji):
czerwona papryka
żółta papryka
cukinia
2 pomidory
4 ziemniaki
duża cebula biała 
duża cebula czerwona
zioła prowansalskie
3 łyżki oleju rzepakowego do polania
pół szklanki kaszy kuskus KLIK
sól do kaszy
olej rzepakowy do wysmarowania naczynia
DIP
szklanka jogurtu naturalnego
pęk natki pietruszki
duży ząbek czosnku
sól różowa do smaku KLIK
pieprz pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy. Kroimy w talarki. Cukinię porządnie myjemy i kroimy w plastry. Podobnie z pomidorami i cebulami. Paprykę wydrążamy, kroimy na mniejsze kawałki. 
Naczynie żaroodporne (okrągłe) smarujemy łyżką oleju. Warzywa układamy na przemian wokoło, na początku przytrzymując je jakimś ciężkim przedmiotem. Całość posypujemy ziołami i polewamy olejem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C na środkowej półce (funkcja góra - dół).
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z drobno poszatkowaną natką, jogurtem i przyprawami.
Kaszę przygotowujemy wg receptury na opakowaniu.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

3 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ