Najnowsze Posty

Pieczone ziemniaki nadziewane szpinakiem i pieczarkami

By 21:48 , , , , , , , , , ,


1 połówka to ok:
76 kcal
1 g błonnika
3,5 g białka
3,6 g tłuszczu
8,2 g węglowodanów

PIECZONE ZIEMNIAKI NADZIEWANE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki:
5 ziemniaków o regularnym kształcie
łyżka masła
ząbek czosnku
6 pieczarek
120 g mrożonego szpinaku w liściach
100 g sera feta
3 łyżki dość płynnego jogurtu naturalnego
ew. sól/pieprz


Ziemniaki porządnie szorujemy i gotujemy we wrzątku, aż będą w miarę miękkie (nie mogą się rozpadać). Wyjmujemy z wody, studzimy, przekrawamy wzdłuż i delikatnie wydrążamy środek pozostawiając kilka milimetrów krawędzi. Czosnek drobniutko kroimy i przesmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki, chwilę dusimy. Dodajemy szpinak i razem wszystko dusimy aż zmięknie. Do masy dodajemy ugniecione tłuczkiem ziemniaki wydrążone z łupin. Mieszamy z fetą i jogurtem doprawiamy i nadziewamy "skorupki". Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C (funkcja góra-dół).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Interesujący przepis. Super fajne przepisy są u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) właśnie robię :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ