Najnowsze Posty

Domowa vegeta

By 20:10 , , , ,


Vegeta - choć zaliczana do grupy przypraw, w moim pojęciu - żadną przyprawą nie jest. Podobnie jak kostki czy płyn typu maggi. Brak jednoznacznego potwierdzenia zarzutów wobec glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku w tych ''przyprawach" - przyp. Pozytywne żywienie)  czy nawet i jego obecność w niektórych naturalnych produktach jak np. mleko kobiece - zupełnie mnie nie przekonuje. Bóle brzucha i wzdęcia, które towarzyszą nam po zjedzeniu potraw przygotowanych przez bliskich kochających ten żółty proszek - nie są chyba dziełem przypadku i zbiegiem okoliczności? 

W mojej opinii więc - nie jest to nic dobrego i podobną mieszankę wolę przygotować sobie w domu. I choć ta własnoręcznie umielona nie jest tak intensywna jak ta sklepowa, a smak rosołu wciąż różni się od tego przeładowanego maggą - naprawdę polecam! Prosto, aromatycznie i zdrowo!

Nim przekonaliśmy się do naturalnych zup, bez cienia kostek czy vegety - minęło sporo czasu. Glutaminian sodu niejako uzależnia dlatego też większości z nas trudno sobie wyobrazić rosół, sos czy mięso o mniej wyrazistym smaku. Zapewniam Was jednak, że to wszystko jest możliwe - nawet w przypadku bardzo opornych jednostek. Mój Mąż jest na to przykładem :) Na moment obecny, nawet i On na kilometr rozpoznaje ''sztuczną'' zupkę oznajmiając mi melodyjne "ale glutek''. Da się? Oczywiście! Nie używając tego czegoś, poznajesz PRAWDZIWY smak mnóstwa potraw. Nie zrażaj się jeśli początkowo nie będzie Ci za bardzo smakować. Czas.

Do przygotowania swojej przyprawy używam gotowej mieszanki suszonych warzyw pochodzących z polskich upraw. Jeśli macie dużo czasu - zawsze możecie marchew czy pietruszkę ususzyć sami. 

Zanim zaczęłam vegetę czy mrożone kostki rosołowe robić w domu  - posiłkowałam się "na bieżąco". Tu - mój przepis na naturalny, zdrowy rosół wołowo-drobiowy.

DOMOWA VEGETA

Składniki:
100 g mieszanki suszonych warzyw (marchew, pasternak, por, cebula, pietruszka, seler, lubczyk, rozmaryn)
6 łyżeczek (ok. 35 g) różowej, himalajskiej soli KLIK
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
łyżeczka suszonej kurkumy

Warzywa wkładamy do młynka na kawę lub blendera i mielimy na dosyć sypko (u mnie malutkie kawałki). Dodajemy sól, kurkumę i utarte w moździerzu ziele i pieprz. Mieszamy, przekładamy do słoika.

MINI-PORADA
Jeśli pod doprawieniu "vegetą", przygotowana przez Ciebie zupa czy mięso wciąż nie smakują tak jak chcesz, spróbuj użyć soli czy pieprzu solo. Nasza domowa mieszanka zawiera dużo aromatycznych składników, niekoniecznie pożądanych w takiej ilości w Twojej potrawie.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

7 komentarze

  1. Fantastyczna sprawa, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! A pomysłem na kostki rosołowe też się podzielisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak je opatentuję to na pewno! :)

      Usuń
  3. Też robię taką domową przyprawę,no może inne proporcje i składniki.Lipiec,ciepło więc czas na suszenie młodych warzyw.Pozdrawiam Rena

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję koniecznie☺ rewelacyjny pomysł, udostępniam na FB😉

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ