Najnowsze Posty

Jak posadzić rzeżuchę? Wartość odżywcza.

By 20:09 , , ,


Rzeżucha to potoczna nazwa pieprzycy siewnej (Lepidium sativum L.), która jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustowatych. Choć obecnie uprawiana na całym świecie, pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej części Azji. Otrzymywany z niej olej, był niegdyś wykorzystywany w celach spożywczych i technicznych. 

Katolicka Wielkanoc bez rzeżuchy podanej na stół - traci na swoim uroku. Element wiosennej dekoracji, smaczny dodatek w sałatce, ciesząca serce hodowla dla niecierpliwych - wszystko to nadaje TEN wyjątkowy, zielony i radosny klimat. Na szczęście, łatwość w jej uprawie pozwala na hodowlę w zasadzie każdemu, kto ma choć odrobinę zwykłej waty oraz stały dostęp do wody i światła.

Rzeżucha zawiera znaczne ilości żelaza biorącego udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, wapnia będącego podstawowym budulcem kości i zębów oraz kwasu foliowego – kluczowego w funkcjonowaniu układu nerwowego. Zawieram ponadto witaminę C – która wzmacnia odporność i bierze udział w procesie wchłaniania wapnia oraz żelaza, B1 – uczestniczącą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomagającą pracę serca oraz K – działającą antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwbólowo oraz hamująco na rozwój niektórych nowotworów (m.in. jajnika, piersi, okrężnicy).

W kuchni, rzeżuchę wykorzystuje się jako przyprawę o nieco ostrym, pikantnym aromacie i smaku lub jako element dania – sałatki, surówki bądź nadzienia.

JAK POSADZIĆ RZEŻUCHĘ

Będziesz potrzebować:
Szerokie (najlepiej dosyć płaskie) naczynie
Watę
Wodę
Opakowanie (lub dwa - w zależności od wielkości naczynia) nasion rzeżuchy

Płaty waty równomiernie rozłóż w naczyniu i porządnie zwilż wodą. Gdy wata ją wchłonie, odlej ewentualny jej nadmiar. Gęsto rozsyp nasiona po całej powierzchni waty i ponownie skrop całość wodą. Naczynie postaw blisko okna – najlepiej w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Dbaj o to, aby KAŻDEGO dnia rzeżucha miała dostęp do stałej wilgoci ale by też nie zgniła od jej nadmiaru. Ja – codziennie, delikatnie skrapiałam nasionka z wierzchu wodą i przeczesywałam ręką. Po upływie jakiegoś tygodnia – rzeżucha nadaje się do przyprawiania.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U





Sharma S., Agarval N., 2011, Nourishing and healing prowess of garden cress, IJoNPaR, vol 2 (3), 292-297

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Bardzo ciekawy post, z pewnością ta wiedza mi się przyda, bo kocham rzeżuchę!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś z córcią posadziłyśmy :) w skorupkach od jajek :D

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ