Najnowsze Posty

Klopsiki sojowe z okary w sosie pomidorowym

By 21:23 , , , , , , ,



Przygotowując mleko sojowe, zostanie ci całkiem sporo tzw. okary czyli pozostałości z ziaren soi. Wcale nie musisz jej wyrzucać! Pyszne klopsiki sojowe w sosie pomidorowym to tylko jedna z inspiracji z jakiej możesz skorzystać. Lekkie, przyjemnie rozpadające się pod widelcem - wymagają szczególnej delikatności w przyrządzaniu.
Enjoy! :)

1 klopsik to ok:
137 kcal
3,5 g błonnika
10 g białka
9,6 g tłuszczu
8,6 g węglowodanów

KLOPSIKI SOJOWE W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
2 szklanki okary (suchej pozostałości po przygotowaniu mleka sojowego KLIK)*
2 jajka
pół czerstwej bułki namoczonej w wodzie (u mnie ciemna, z ziarnami)
sól
pieprz
duża cebula
duży ząbek czosnku
olej rzepakowy do smażenia
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu/rosołu

Okarę mieszamy z jajkami, odciśniętą bułką, doprawiamy wedle uznania. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy i dodajemy do masy. Formujemy małe klopsiki, przesmażamy je na oleju (aby się nie rozpadły).
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy bulion, dodajemy koncentrat, doprawiamy. Wkładamy klopsiki i na malutkim ogniu, chwileczkę dusimy do przegryzienia się smaków.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


*soja potrzebna do przygotowania klopsików KLIK

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ