Najnowsze Posty

Wiosenny krupnik z zielonym groszkiem i kaszą gryczaną

By 19:49 , , , , , , , ,



ZIEEEELONO MI!!! :)
I choć alergia dalej trzyma - rozpiera mnie pozytywna energia. Nawet zepsuty przez Jaśka komputer nie jest w stanie zepsuć mi humoru. Czujecie to? Wiosnę? :))
Dziś na naszych talerzach zielono. Groszek, por, rzeżucha. Mega energetyczny kop. KOCHAM! 

Porcja to ok:
146,4 kcal
3,1 g błonnika
7,3 g białka
4,5 g tłuszczu
20,8 g węglowodanów


WIOSENNY KRUPNIK 
Z ZIELONYM GROSZKIEM I KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki (na 4-5 porcji):
żeberko wieprzowe (70-100g)
2 skrzydełka drobiowe
2 duże ziemniaki
szklanka mrożonej mieszanki groszku z marchewką
5 łyżek białej niepalonej kaszy gryczanej
kawałek cebuli przypalonej na czarno na piecu
kawałek pora (zielona część)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego lubczyku
sól, pieprz
2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy KLIK
ew. domowa vegeta do smaku (łyżeczka) KLIK

Żeberko i skrzydełka zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Zagotowujemy, wrzucamy listek, ziele, a po ok. 40 minutach gotowania na średnim ogniu szumujemy i dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę - gotujemy 15 minut. Dorzucamy mrożonkę, pokrojony w talarki por i lubczyk i gotujemy 15 minut. Wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy do jej miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem, ew. vegetą, dorzucamy rzeżuchę. Jeśli zupa będzie zbyt tłusta - rozcieńczamy ją szklanką wody. Podajemy z kromką chleba.

Krupnik możemy zabielić śmietaną.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Uwielbiam takie lekkie zupy! Krupnik to ukochana zupa z dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja uwielbiam krupnik :D z młodym bywa różnie ;) jak był mały często mu gotowałam, chyba za często i teraz już nie jest takim fanem jak mamusia ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ