Najnowsze Posty

Ziemniaczki pieczone w ziołach

By 17:54 , , , , , , , , , ,



Nie samym makaronem człowiek żyje i nie samą włoszczyzną zadowoli się mój Mąż. Wspomniany ów mężczyzna, do granic możliwości kocha również ziemniaki, a już frytki to już zwłaszcza :) "Frytki to ziemniaki, a ziemniaki to warzywo, prawda? No to i porcja warzyw i zdrowie jest? Mam rację? No!".

Pasując więc dalszą dyskusję, kroję mu te kartofle i smażę frytki. A smażone - wiadomo! Umiar może i wskazany, ale u Niego tego umiaru brak. Potrafi je wciąć nawet o dwunastej w nocy. Pamiętam jeszcze - jak byłam w ciąży - Jego wilcze napady i rozżalenie, że ja to typową ciężarną zdecydowanie nie jestem. Ani to zachcianek, ani to budzenia w nocy po ciastka, ani to nic. Po cichu chyba marzył, że obudzę Go kiedyś o 3 nad ranem i wyślę do ukochanego Macusia po frytki, tudzież hambuksa. Nic takiego nie nastąpiło i facet mi markotniał. No cóż :)

Wracając jednak do sedna. Frytek mu nie zabronię tak jak i miłości do Maca - próbuję, przysięgam. Wychodząc jednak naprzeciw Jego ziemniaczanym zapędom, na zmianę ze spaghetti kminię Mu czasem takowe pyry. 

Ziemniaczki podane w ten sposób, będą świetnym dodatkiem do delikatnej ryby, mało przyprawionego mięsa czy jako element przekąskowego stołu podczas imprezy. My smakowaliśmy je razem z sokiem z cytryny ale pasuje do nich również lekki dip jogurtowy albo nieco bardziej słodki sos z pomidorów oraz majonez.

1 porcja to ok:
357 kcal
3,2 g błonnika
4,5 g białka
25 g tłuszczu
40,7 g węglowodanów

ZIEMNIACZKI PIECZONE W ZIOŁACH

Składniki (na ok. 2-3 porcje):
8 małych ziemniaczków (ok. 500g)*
pół łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
pół płaskiej łyżeczki mielonego czosnku **
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cząbru
płaska łyżeczka rozmarynu
płaska łyżeczka tymianku
4 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaczki porządnie myjemy, szorując ostrą, drucianą szczotką, ew. wycinamy czarne oczka. Kroimy w ćwiartki (a nawet ósemki jeśli ziemniaczki są większe). Wrzucamy do miski z uprzednio przygotowaną z przypraw i oleju marynatą (pieprz miażdżymy na miał w moździerzu). Dokładnie mieszamy, tak aby oblepiła ziemniaczki z każdej strony. Odstawiamy i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210*C. Ziemniaczki pieczemy w naczyniu żaroodpornym (równomiernie rozłożone), na środkowej półce (opcja góra-dół) przez 25 minut. Po tym czasie, temperaturę zmniejszamy do 170*C i pieczemy kolejne 25 minut ***. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozwalamy im nieco przestygnąć - skórka nieco zmięknie.

Nam najlepiej smakowały podane z cząstkami cytryny - polane ich sokiem dla przełamania smaków.

* na starych - skórka fajnie się skurczy, młode z kolei smakują delikatniej (pierwsze zdjęcie - stare, drugie - młode)
** wszystkie przyprawy są suszone
*** około! Aż do ich zmięknięcia - sprawdzamy widelcem

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ