Najnowsze Posty

Ciasteczka owsiane z owocami goji, siemieniem, żurawiną, słonecznikiem i orzechami

By 20:12 , , , , , , , , , , , ,



Bezmączne ciasteczka owsiane z pestkami tak Wam posmakowały, że postanowiłam pobawić się jeszcze nieco z bakaliami. Nie zraziło Was wcale to, że masę owsianą strasznie ciężko się obsługuje. Wręcz przeciwnie - pisaliście, że robiliście po prostu mniejsze kulki lub nakładaliście wszystko łyżką. BRAWO! Pomysłowych mam Czytelników :)

Dzisiejsza wariacja była w zasadzie inspirowana Regeneracyjnym koktajlem z siemieniem i owocami goji. Praktycznie większość składników jest zaczerpnięta właśnie z tamtego przepisu. Jeśli chcecie poczytać o właściwościach poszczególnych ingredientów, zapraszam do postu z powyższym koktajlem.

Tym razem zrobiłam masę na dwa razy. Ciastek wyszło nieco ponad dwadzieścia parę i wszystkie smakowały rewelacyjnie. Dowód? Szczera aprobata mojego małego Chrześniaka, który jako dziecko, jest przecież najlepszym recenzentem tego co zjada :)

Jak widzicie, pomimo, że ilość składników została podwojona w stosunku do poprzedniego przepisu, ilość cukru zmalała. Wszystko dzięki słodkim dodatkom, które wspaniale wszystko to słodzą.

1 ciastko to ok:
90 kcal
1,1 g błonnika
2,2 g białka
5,1 g tłuszczu
9,7 g węglowodanów


CIASTECZKA OWSIANE Z OWOCAMI GOJI, SIEMIENIEM LNIANYM, ŻURAWINĄ, SŁONECZNIKIEM i ORZECHAMI

Składniki:
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych *
2 łyżki suszonej żurawiny 
2 płaskie łyżki suszonych owoców goji
2 płaskie łyżki słonecznika
2 płaskie łyżki ziarenek siemienia lnianego
3 łyżki cukru/słodzik
5 orzechów włoskich


Masło topimy w mikrofalówce lub w garnuszku, studzimy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli. Owoce goji zalewamy odrobiną (!) gorącej wody i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy je z wody i razem z żurawiną drobno kroimy. Orzechy drobniutko siekamy**. W misce dokładnie łączymy płatki, wszystkie bakalie i nasiona, cukier oraz przestudzone masło. Formujemy niewielkie kulki, spłaszczamy na dosyć cienkie ciasteczka***. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w 170*C na środkowej półce (opcja góra-dół) przez ok 18-20 minut (do zezłocenia).

* U mnie - połowa szklanki była dodatkowo płatkami jęczmiennymi przemielonymi w młynku do kawy
** Jeśli ciastka będą przeznaczone dla dziecka, można je delikatnie, pulsacyjnie przemielić w młynku do kawy. Mają być drobne ale nie starte na pył.
*** Masa nie jest zbyt wdzięczna do pracy, rozpada się. Podczas formowania, należy mocno ją ściskać. Po upieczeniu ciasteczka są idealnie zwarte i nie kruszą się.
Najlepiej formować małe kulki.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Uwielbiam takie! Muszę spróbować:) A może lepiej będą się formować, jak zamiast cukru dodam miodu albo syropu daktylowego?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! I koniecznie daj potem znać :)

      Usuń
  2. twój chrześniak uwielbia te twoje pyszne ciacha :)) i do tego takie zdrowe... ach życie może być piękne.. a ciastka dla dzieci zdrowe :D ! wszystko dzięki Tobie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ciocia uwielbia gdy Chrześniak jest zadowolony :)))

      Usuń
  3. i zrobiłam :) i jadł mój Pitek :D tylko jak wyczuł żurawinę to było trochę gorzej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jednym słowem: pychota! ciasteczka pierwsza klasa. Takich nie znajdziesz w sklepie. Ostatnio natrafiłam na interesujący artykuł o właściwościach owoców goji na nuvialab.pl/blog/goji-berry-extract-jagody-goji-zamkniete-w-tabletkach dokładniej o ich właściwościach odchudzających. Co o tym sądzicie?

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ