Najnowsze Posty

Ciasto ucierane z mrożonymi jagodami

By 20:17 , , , , , ,



Zanim puściłam ten post, zrobiłam mały research na facebooku. Ucieraniec, który Wam dzisiaj proponuję, jest efektem zbitki resztek z szafy i z zamrażarki (m.in. jagody po KoktajlDetox-ie). Jest w nim więc zwykła biała mąka i niekochany biały cukier. Część z Was z ochotą przystała jednak na ten przepis - więc oto i on. Powiedzmy, że już sam fakt dodania owoców i prawdziwego kakao czyni z niego coś bardziej zdrowego. O mące zapomnieliście już, prawda? :) 

A jeśli nadal macie mieszane uczucia - przypominam o teorii umiaru i ... nadchodzących świętach Wielkanocnych. W konfrontacji z ciężkimi, masowymi plackami - taki niskokaloryczny ucieraniec to bajka. W dodatku - o niebo zdrowsza bajka :)
Smacznego!

1 kawałek to ok:

156 kcal
0,8 g błonnika
2,7 g białka
6 g tłuszczu
23 g węglowodanów

CIASTO UCIERANE Z MROŻONYMI JAGODAMI
Składniki (na ok. 20 dosyć sporych kawałków):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 - 1 szklanka mleka 3,2%
2,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki kakao
3 garście mrożonych jagód/ bądź innych mrożonych owoców*

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia i mleko (na przemian). Na końcu - dalej miksując - wlewamy olej. Masa nie może być zbyt gęsta - ot taka jak na jabłka smażone w cieście.
Niewielką, prostokątną formę (ja miałam ok. 24/28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy mniej więcej połowę ciasta. Resztę - mieszamy z kakao, wylewamy na masę białą. Wykładamy mrożone owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (środkowa półka, opcja góra-dół, ok. 30-35 minut- suchy patyczek**). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).

* ciasto próbowałam piec również i z dodatkiem cięższych, mrożonych wiśni i truskawek. Niestety - już tak nie urosło, a nawet - pojawił się minimalny zakalec. Najlepsze są więc drobne jagody, ew. maliny i podobne

** doświadczenie nauczyło mnie, że każdy piekarnik jest inny :) Może się zdarzyć, że ciasto będzie potrzebować i 40 minut. Suchy patyczek obowiązkowo!

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ