Najnowsze Posty

Domowy pasztet drobiowy z warzywami

By 19:50 , , , , , , , , , , , ,


Marta z zaprzyjaźnionego bloga Baby First Spoon opublikowała swego czasu ciekawy tekst, a w zasadzie instrukcję poruszania się po pasztetowych wyrobach - w szczególności wtedy, gdy zamierzamy podać je dziecku. MOM - czyli mięso oddzielone mechanicznie - a co za tym idzie - skóry, oczy, paznokcie, włosy i inne rewelacje, to nie wszystko co możecie znaleźć w tych apetycznie wyglądających i pachnących wyrobach. To również mega ilość wzmacniaczy smaku, barwników, wypełniaczy, skórek i tłuszczu zamiast prawdziwego mięsa oraz wiele wiele innych wspaniałości. Więcej dowiedzie się z postu Marty, a ja - inspirując się Jej tekstem - przedstawiam Wam dziś sprawdzony przepis mojej kuzynki na pasztet drobiowy z warzywami.

Najlepiej oczywiście, gdyby mięso pochodziło z własnej hodowli lub produkcji eko, ale już sam fakt, że wiecie CO mielicie sprawia, że posiłek taki nie jest już samą chemią czy pustym zlepkiem odpadków.

Ponieważ pasztet to dosyć delikatna materia, sami musicie wyczuć swój piekarnik i określić idealny czas pieczenia. U mnie - było to ok. 2 godzin. Pasztet pięknie się zrumienił - nie przypalił, a wewnątrz czekała na nas pyszna, smarowna pasta - dająca się oczywiście pokroić po przestudzeniu. Naprawdę gorąco polecam! Nie tylko w temacie nadchodzących świąt Wielkanocnych.
Enjoy!

1 plasterek (1cm) to ok:
77-96 kcal
1 g błonnika
8 g białka
4,5 g tłuszczu
4,5 g węglowodanów

DOMOWY PASZTET DROBIOWY 
Z WARZYWAMI

Składniki (20-25 plastrów):
3 udka z kurczaka (ok. 500g)
400 g wątróbki drobiowej
3 małe/średnie cebule
3 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera i pora
2 surowe jajka
namoczona w mleku bułka (odciśnięta)
listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
pęk zielonej natki pietruszki
łyżeczka otartego majeranku
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
płaska łyżka soli
3 szczypty pieprzu
2 łyżki masła

Udka, marchew, korzeń pietruszki, seler i pora wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tak aby wszystko przykryć) i gotujemy do miękkości mięsa razem z zielem i listkiem (do powstania bulionu). Cebulę kroimy w kostkę i razem z wątróbką - przesmażamy na maśle. Mięsa studzimy, udka obieramy ze skóry, pozbywamy się kości i mielimy w maszynce do mięsa (nawet i dwukrotnie). Mielimy również wszystkie warzywa, które gotowaliśmy w bulionie. Dorzucamy bułkę, drobno posiekaną natkę, majeranek, gałkę, sól i pieprz oraz zmiksowane jajka. Dolewamy również ok. szklanki bulionu*. Wszystko dokładnie mieszamy - konsystencja ma przypominać nieco ciasto na ucierane. 
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki keksowej (podłużnej) - mniej więcej do 3/4 objętości**. Pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180*C na środkowej półce (opcja góra-dół)*** Pasztet jest gotowy gdy odstaje od brzegów.

* im więcej płynu, tym bardziej smarowny pasztet 
** miałam małą formę, dlatego resztę musiałam przelać do drugiej. Wyszedł nieco niższy pasztet, ale nic się nie zmarnowało :)
*** obserwujemy wierzch. Ma być przypieczony ale piekarniki są różne, dlatego w momencie przypalania - zmniejszamy temperaturę. Czas zależny jest również od konsystencji masy. Krócej będzie piekł się pasztet do którego dolaliśmy mniej bulionu.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mam bardzo podobny przepis i piekę już od lat, domownicy wprost go uwielbiają. Kiedy syn był mniejszy i nie chciał jeść zielonego to po prostu nie dawałam tyle zielonej pietruszki.Teraz modyfikuję przepis i robię też z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i drobiowego. Pozdrawiam Iwona J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo domowe zawsze najlepsze :) co do pietruszki - ja się czasami śmieję, że niektóre maluchy to robią selekcję idealną na widok odrobiny pietruszki w zupie :D

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ