Najnowsze Posty

E-kieszonkowa ściąga - Nie każde E jest złe! - Na te uważaj!

By 19:02 , , , , ,



Jakiś czas temu, po wielu tygodniach poszukiwań, popełniłam dla Was tekst o E-dodatkach. 

"Jeśli po przestudiowaniu etykiety jakiegoś produktu, momentalnie odkładasz go na półkę stwierdzając, że pełny jest „chemii’’ – uważaj! Nie każde E jest złe! Niektóre nawet, to dobrodziejstwo naszych czasów. Nie wierzysz? Spróbuję Cię do tego przekonać."

Ponieważ uznaliście, że mogłaby powstać z tego mała ściąga do wydrukowania, zebrałyśmy się razem z Fitmamą i stworzyłyśmy takiego kieszonkowca. Najbardziej podstawowe info - w sam raz tyle ile powinniście wiedzieć. Na co uważać, jak to rozszyfrować, gdzie i czego szukać na etykiecie.

"Choć obecnie brak wystarczających danych potwierdzających szkodliwość pozostałych substancji dodatkowych, warto wiedzieć, że grupa ta jest najlepiej i najdokładniej przebadaną grupą wśród substancji chemicznych. Co jakiś czas, badania są wznawiane i na tej podstawie, usuwa się konkretne E z listy dopuszczalnych lub ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) zostaje obniżone. Ponowna ocena barwników właśnie się rozpoczęła, a jej koniec przewiduje się na 31 grudnia 2015 roku. W przypadku pozostałych substancji, jest to rok 2018. Co to oznacza? Do tego czasu poznamy wyniki najnowszej oceny nad dodatkami, wsparte badaniami epidemiologicznymi. Być może już niedługo okaże się, że konkretny związek wcale nie był taki dobry lub wręcz odwrotnie – taki szkodliwy.
Moja rada? Bądź sceptyczny. Niczego w życiu nie możesz być pewien."

ŚCIĄGNIJ I WYDRUKUJ


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ