Najnowsze Posty

Penne z ratatouille

By 19:22 , , , , , , ,


Mix tych warzyw chodził za mną już od dłuższego czasu. Makaron z cukinią i czosnkiem smakuje przecież wyśmienicie, dlaczego więc nie dodać do tego jeszcze pomidorów?

To co powstało, jest podobno określane mianem ratatouille'a. Do tego odrobina makaronu, nieco ziół i ... już mnie nie ma. Odleciałam :) 


1 porcja to ok:
300 kcal
7 g błonnika
13,5 g białka
5,5 g tłuszczu
52 g węglowodanów


PENNE Z RATATOUILLE
Składniki (3-4 porcje):
2 łyżki masła
2 czerwone cebule
2 średniej wielkości cukinie
puszka krojonych pomidorów w zalewie własnej
3 szklanki suchego makaronu penne (najlepiej z pełnego ziarna)
sól, pieprz do smaku
suszone zioła prowansalskie


Na rozgrzanym maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w pióra, a następnie dodajemy porządnie wyszorowaną i pokrojoną w plasterki cukinię. Lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy (najlepiej pod przykryciem) do zmięknięcia całości (na średnim ogniu). Dodajemy pomidory, mieszamy, gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy zioła (ok. 2 łyżeczek) i mieszamy z ugotowanym al dente penne.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

4 komentarze

  1. leci na piąteczek :) Dodam paprykę i marchewkę, myślę, że będzie pasować.
    Dzięki za pomysł :)

    Lena.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiliśmy już nie raz i zawsze byliśmy zachwyceni :D nawet mój mąż mięsożerca był zadowolony :D fantastyczne uczucie byćia sytym ale nie ociężałym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez robilam kilkakrotnie, tyle ze przeaznie dzielilam na pol i do jednej dodawalam pulpeciki mielone dla mezatego :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ