Najnowsze Posty

Grysikowiec - ciasto bez pieczenia - niskokaloryczne z kaszą manną

By 18:49 , , , , , , , ,


Grysikowiec to mega szybkie i proste ciasto. W zasadzie - nie da się go zepsuć, przez co, dla takiej pieczeniowej nogi jak ja - jest idealne :) Przygotowałam je na roczkową imprezę Janka w motywie pomarańczowo-czerwonym i zeszło tak szybko jak szybko zostało zrobione :)

Jeśli wykonamy je w najbanalniejszej opcji, czyli wykorzystamy gotowe biszkopty i przeciętną galaretkę - nie będzie to niestety najzdrowsza opcja. Na moment obecny, galaretki bez sztucznych barwników w swojej ofercie posiadają m.in. Winiary i Libella.

Co do biszkoptów - również i tutaj można wybrać te lepsze i te gorsze, aczkolwiek spotkać takie idealne, bez syropu glukozowo-fruktozowego  czy innych rewelacji - graniczy z cudem, a wręcz jest niemożliwe. Jedyne dobre jakie spotkałam to m.in. LU San Lady Fingers (mąka, jaja, cukier, wodorowęglan, miód). Mają tylko jedną wadę. Są podłużne. Pozostaje je więc pokroić albo upiec swoje własne. Przepis na takie niby-biszkopty o cudnym pomarańczowym aromacie (i bez dodatków), znajdziecie na blogu już jutro, a dzisiaj - grysikowiec, który na kiderparty zachwycił niemalże każdego :)

1 porcja to ok:
180 kcal
0,9 g błonnika
3,7 g białka
8,3 g tłuszczu
24 g węglowodanów

GRYSIKOWIEC
Składniki (na ok. 12 kawałków):

Jeśli będziesz robić biszkopt (na oleju) w domu:
3 jajka
pół szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
3 łyżki mleka 3,2%

Jeśli będziesz korzystać z gotowych:
ok. 100 g biszkoptów (lub domowe - przepis jutro)

Ponadto:
1/2 litra mleka 2%
4 kopiate (!) łyżki kaszy manny
ok. 1/2 szklanki cukru pudru 
pół kostki masła (100g)
2 dowolne galaretki bez sztucznych barwników
dowolne, świeże owoce (u nas 4 brzoskwinie, parę truskawek) lub ew. dokładnie osuszone owoce z puszki*

Domowy biszkopt:
Białka ubijamy na gładką, puszystą masę (do 10 minut). Stopniowo dodajemy cukier, żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, miksujemy. Dodajemy olej, mleko i delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy na tartę (większa niż tortownica na grysikowiec). Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku (opcja góra-dół, środkowa półka). Po ok. 12-15 minutach (do lekkiego wyrośnięcia), zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy tak kolejne 15 minut. Razem ok. 30 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wykrawamy potrzebną ilość biszkopta do grysikowca.

Grysikowiec:
Mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę mannę. Cały czas mieszając (aby nie tworzyły się grudki) gotujemy kilka minut do mocnego zgęstnienia (na wolnym ogniu). Studzimy. Każdą galaretkę rozpuszczamy w o połowę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (w około 300 ml). Pozostawiamy do delikatnego stężenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzoną kaszę i znów dokładnie ucieramy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia/folią spożywczą i gęsto układamy biszkopty. Na nie wykładamy masę grysikową, obrane i pokrojone w kostę (lub całe) owoce i wylewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

*wszystkie owoce za wyjątkiem kiwi i ananasa

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ja mam pytanie jakie to ma być konkretnie masło, bo na pewno nie margaryna typu Kasia etc, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margaryna to nie masło :)
      masło ekstra - 82% tłuszczu, marka dowolna

      Usuń
  2. A czy masło nie będzie za tluste? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem nie - gęsta kasza łagodnieje pod jego dodatkiem.

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ