Najnowsze Posty

Makaron żytni z łososiem, cukinią i szpinakiem

By 16:59 , , , , ,


Makaron z łososiem i szpinakiem w śmietanowym sosie jest jednym z moich ulubionych. Aby jednak nie było zbyt nudno, czasem nieco go urozmaicam. Dziś - z dodatkiem z cukinii.
PS Nie zwracajcie zbytniej uwagi na zdjęcie. Ten łosoś naprawdę tam jest :) Całe 250 gram. Mój aparat coraz częściej plata mi figle i żaden Photoshop nie daje już rady. Wierzcie mi więc na słowo :)

Jeśli tak jak ja - uwielbiacie łososia, polecam Wam jeszcze:

1 porcja to ok:
720 kcal
7,2 g błonnika
31 g białka
40 g tłuszczu
51 g węglowodanów

MAKARON ŻYTNI Z ŁOSOSIEM, 
CUKINIĄ I SZPINAKIEM

Składniki (na ok. 3 porcje):
ok. 180-200 g makaronu żytniego (u nas duże świdry, BIO)*
250-300 g filetu z łososia
duża garść świeżego szpinaku (u nas baby)
mała cukinia
2-3 łyżki oleju
mała śmietanka 30% (200g)
4-5 łyżek startego parmezanu (lub innego, podobnego sera)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju. Łososia i obraną cukinię kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zmięknięcia cukinii**. Dorzucamy szpinak, a gdy objętość nieco się zmiejszy - pokrojony w cienkie talarki czosnek. Dusimy jeszcze kilka minut. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę, dodajemy parmezan i przez kilka minut - ciągle delikatnie mieszając- czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy makaron i delikatnie mieszamy. Od razu podajemy.

* mniej więcej. Do gotowego sosu dodajcie tyle, by cały makaron został w nim dobrze obtoczony
** bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby kawałki pozostały całe

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

4 komentarze

  1. A czemu cukinie trzeba obrac ? I czy zamiast swiezego czosnku i szpinaku moze byc suszony i mrozony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Z racji "niesezonu" - wolałam sobie jeszcze obrać. Chciałam zjeść delikatny makaron, a ze skórką niekoniecznie taki wychodzi :) Czosnek raczej świeży bo ma zupełnie inny aromat. Z kolei mrożony szpinak - jak najbardziej :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ