Najnowsze Posty

Pomidorówka z przecieranych pomidorów

By 20:47 , , , , , ,


Przecierana pomidorówka to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Jako pierwszy, zaczął ją przyrządzać mój Tata. Szybko podchwyciłam Jego recepturę i zakochałam się na nowo. Szczególnie wtedy, gdy do zupy wędrują aromatyczne i soczyste pomidory z własnej szklarni. Polecam! :)
Uwaga! Zupa jest najlepsza na drugi dzień - gdy się przegryzie. Bajka :)

1 porcja to ok:
210 kcal
6 g błonnika
21 g białka
9,5 g tłuszczu

POMIDORÓWKA Z PRZECIERANYCH POMIDORÓW

Składniki (na ok. 6 porcji):
2 l rosołu (u mnie na 0,5 kg skrzydle z indyka, 2 średnich marchewkach, korzeniu pietruszki, kawałku selera, pora, listku kapusty włoskiej, przysmolonej cebulce z przyprawami - ziele angielskie, listek laurowy, suszony lubczyk)
5-6 dużych, dojrzałych pomidorów (nawet ponad 1 kg - im więcej, tym lepsza zupa)
2 ząbki czosnku
łyżka suszonej bazylii*
płaska łyżeczka soli (lub wedle upodobań)
pieprz
odrobina słodkiej, czerwonej papryki

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka z odrobiną wody. Dodajemy rozgnieciony nożem czosnek. Dusimy na średnim ogniu aż kompletnie się rozpadną (można sobie pomóc ugniatając je). Gdy powstanie nam pulpa, przekładamy ją na duże sitko i drewnianą łyżką przecieramy do gotowego rosołu (odcedzonego z warzyw, przypraw i mięsa), aż do momentu gdy zostanie nam już sama sucha masa i pestki. Warzywa z rosołu blendujemy i również przecieramy do zupy. Zagotowujemy całość, zmniejszamy na średni ogień, dodajemy bazylię i paprykę, resztę przypraw do smaku. Ściągamy zupę z gazu po ok. 10 minutach. Podajemy z ryżem, makaronem bądź soczewicą.

* można również dodać suszonego tymianku lub całkowicie zastąpić te zioła natką pietruszki. Jak kto woli :)



CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ