Najnowsze Posty

Zielone szparagi z parmezanem i jajkiem w koszulce

By 12:39 , , , , , , , , ,


Życie nie sta­wia pytań,
życie po pros­tu jest...
Cza­sem zęba­mi zgrzyta,
a cza­sem łasi się jak pies. 
A. Osiecka

Inne pyszne śniadania na ciepło:

1 porcja to ok:
195 kcal
2,8 g błonnika
14 g białka
13 g tłuszczu
7 g węglowodanów
ZIELONE SZPARAGI 
Z JAJKIEM W KOSZULCE

Składniki (na 4 porcje):
pęk zielonych szparag
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki masła
3-4 łyżki parmezanu lub innego podobnego startego sera
4 jajka
pieprz i sól do smaku

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (odcinając je lub odłamując - kilka cm) i związane umieszczamy w wysokim naczyniu z wodą (na stojąco) z dodatkiem cukru i szczypty soli.* Jeśli nie posiadacie takiego naczynia, możecie ugotować je tradycyjnie. Szparagi gotujemy ok. 7-10 minut ** po czym wyciągamy je i mocno schładzamy w lodowatej wodzie. Odsączamy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem w którym delikatnie je obtaczamy (nie smażymy). Posypujemy parmezanem i czekamy aż ser odrobinę się roztopi.
Jajko w koszulce przygotowujemy tradycyjnie tj. zagotowujemy wodę w rondelku (ok. szklanki), dodajemy odrobinę octu (opcjonalnie), po czym zmniejszamy ogień i łyżką tworzymy wir. Jajko wbijamy do miseczki i jak najbliżej powierzchni wody wrzucamy je do rondelka. Zagarniamy białko do środka (łyżką) i gotujemy do ścięcia (ok 3-4 minut).

* główkami nad wodą - z racji tego, że szybciej się gotują
** w zależności od tego czy wolicie mniej czy bardziej miękkie

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ