Najnowsze Posty

Dlaczego truskawki to tak naprawdę poziomki? Koktajl truskawkowy i garść witaminowych informacji

By 12:25 , , , , , , , , , , , , , ,


Nie znam nikogo, kto w sezonie truskawkowym nie piłby tego klasycznego koktajlu. Oczywiście poza tymi, którzy z przyczyn zdrowotnych nie mogą po niego sięgać np. alergicy. Ci jednak, którzy mogą, są prawdziwymi szczęściarzami. Truskawki są bowiem mega zdrowe!

Mało kto z nas wiem, że truskawka to tak naprawdę "poziomka truskawka" zwana również "poziomką ananasową" lub "poziomką wieloowocową", wytworzoną przez ... człowieka ok. 250 lat metodą krzyżową (poziomka chilijska i poziomka wirginijska). Największym jesj producentami są oczywiście Stany Zjednoczone, a także Japonia oraz Chiny. Polska jest ósmym na świecie i drugim, zaraz po Hiszpanii w Unii Europejskiej krajem trudniącym się jej uprawą.

Truskawka jest owocem niskokalorycznym. W 100 g tego owocu znajdują się zaledwie 34 kcal. W szklance - jakieś 40 kcal. Są więc idealne dla osób odchudzających się i dbających o linię. W prawie 80% składają się z wody. 6-9% stanowią węglowodany, a 0,6-0,7% to minerały (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan) i witaminy (C, A, z grupy B, E, kwas foliowy), pektyny oraz błonnik. Samej witaminy C zawierają więcej niż popularne, uważane za najlepsze źródło kwasu askorbinowego - cytrusy. 

Pektyny obecne w truskawkach oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu, wywierają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Z kolei fosfor, wapń i magnez odkwaszają organizm, dlatego też truskawki polecane są w diecie chorych na kamicę nerkową, reumatyzm oraz artretyzm. Truskawki zawierają również bakteriobójcze fitocydy pomocne w przypadku różnych stanów zapalnych. 

Ponieważ owoce te są tak zdrowe, warto korzystać z sezonu i podawać je swoim maluchom. Ze względu jednak na to, że równie często uczulają, lepiej robić to stopniowo, najlepiej po ukończeniu przez brzdąca pierwszego roku życia.

Badania potwierdzają, że truskawki uprawiane metodami ekologicznymi zawierają więcej wybranych składników odżywczych niż te z upraw konwencjonalnych. 

Potrzeba Wam czegoś więcej? Smacznego! NA ZDROWIE! :)


1 porcja (bez bananów) to ok:
160 kcal
4 g błonnika
8,6 g białka
4,5 g tłuszczu
26 g węglowodanów

1 porcja (z bananami) to ok:
280 kcal
6 g błonnika
10 g białka
4,5 g tłuszczu
54 g węglowodanów
Polecam również:


KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Składniki (na 2 porcje):
3 szklanki dojrzałych, słodkich truskawek
duże opakowanie kefiru (400g)
2 małe, dojrzałe banany (opcjonalnie zamiast cukru)
odrobina mleka (opcjonalnie do rozrzedzenia)

Truskawki pozbawiamy szypułek, miksujemy razem z kefirem, ewentualnie dodajemy banany i rozcieńczamy odrobiną mleka.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


żródła:
Rochalska M., Orzeszko-Rywka A., Czapla K., 2011, Zawartość substancji odżywczych w truskawkach w zależności od systemu uprawy, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56 (4), 84-86

You Might Also Like

3 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ