Najnowsze Posty

Zapiekanka z kurkami (polska bruschetta)

By 19:39 , , , , , ,


Na podłużnej bagietce - zapiekanka. Na pokrojonych kawałkach - polska wersja włoskiej bruschetty. Nasze rodzime kurki. Polecam!

1 porcja to ok:
300 kcal
3,6 g błonnika
12 g białka
16 g tłuszczu
27 g węglowodanów

ZAPIEKANKA Z KURKAMI
Składniki (na ok. 4 porcje):
niewielka bagietka (pół długiej)
200 g oczyszczonych kurek
2 łyżki masła
2 garście liści szpinaku (baby)
kula mozzarelli
pomidor
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy/stopionego masła
sól
pieprz (opcjonalnie)
cebulka dymka

Większe kurki kroimy na pół, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, oprószamy solą i dusimy, aż woda która z nich wypłynie - odparuje. W trakcie dorzucamy liście szpinaku, drobno pokrojoną cebulkę i kostkę pomidora. Chwileczkę razem dusimy. W misce łączymy oliwę z drobniutko posiekanym czosnkiem. Smarujemy nią bagietki, nakładamy grzyby i plasterki sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C na środkowej półce przez ok. 10 min. - do zrumienienia bułki i stopienia sera. Posypujemy grubym szczypiorem od dymki.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

2 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ