Najnowsze Posty

Krem selerowy - dużo błonnika, minimum kalorii

By 07:00 , , , , ,


Baaardzo selerowy. Dla kogoś kto selera nie lubi, zupa nie będzie za bardzo zjadliwa. Jak przekupka dodam jednak, że porcja to mega bomba odchudzającego błonnika. Całe 8 g! Przekonani? :)

1 porcja to ok:
185 kcal
8,3 g błonnika
10 g białka
5,6 g tłuszczu
31 g węglowodanów

KREM SELEROWY
Składniki (na ok. 3 porcje):
duży korzeń selera (ok. 500 g)
biała część pora
4-5 małych młodych ziemniaczków
spora łyżka masła
łyżka oleju rzepakowego
pół płaskiej łyżeczki soli
2 l bulionu (u mnie na kawałku królika, marchewce, pietruszce, przysmolonej cebulce, zielu ang, listku laurowym, słodkiej papryce)
sól, pieprz do smaku
garść sera feta
opcjonalnie śmietana/jogurt
opcjonalnie kiełki cebuli do dekoracji

W garnku z grubym dnem topimy masło wraz z olejem. Wrzucamy drobno pokrojonego selera (2-3 cm), ziemniaki, talarki pora, solimy i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem aż zmiękną - co jakiś czas mieszając (ok. 15 minut). Wlewamy bulion i gotujemy do całkowitego zmięknięcia warzyw (25-30 minut). Całość blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z pokruszoną fetą albo jogurtem albo grzankami. Opcjonalnie, krem możemy nieco rozrzedzić wodą.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

5 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ