Najnowsze Posty

Kolorowe pasty z ciecierzycy - ze szpinakiem i pomidorowa

By 19:36 , , , , , , , , ,

Hummus to niejedyna pasta jaką można przygotować z ciecierzycy. Dziś postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowane ziarna wymieszać z ukochanym szpinakiem i krojonymi pomidorami z puszki. Ta pierwsza - niebo w gębie. Nie tylko do kanapek ale i na ciepło do ziemniaków bądź makaronu. Pomidorowa - nieco łagodniejsza, zastąpi nam masło w kanapce. Gorąco Wam polecam!


1 łyżka pasty to ok:
50 kcal
0,4 g błonnika
1,2 g białka
3,8 g tłuszczu
3,2 g węglowodanów


PASTA SZPINAKOWA
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (dzień wcześniej namoczonej przez noc, po odlaniu wody z moczenia)
100 g szpinaku typu baby
łyżka oleju rzepakowego + 2 do pasty
mała cebulka
sól, pieprz

Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju. Szpinak płuczemy, suszymy, dorzucamy do cebulki i dusimy do zmięknięcia. Razem z ciecierzycą wrzucamy do blendera, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i blendujemy, ew. podlewając odrobiną wody. Doprawiamy solą (dosyć obficie) i pieprzem.

1 łyżka pasty to ok:
40 kcal
0 g błonnika
1g białka
2,7 g tłuszczu
2,8 g węglowodanów


PASTA POMIDOROWA
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (dzień wcześniej namoczonej przez noc, po odlaniu wody z moczenia)
5-6 łyżek krojonych pomidorów z puszki (razem ze sosem)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy pomidory, olej i blendujemy, ew. podlewając odrobiną wody. Doprawiamy solą (dosyć obficie) i pieprzem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

4 komentarze

  1. bardzo lubię cieciorkę ;) 3/4 szklanki ugotowanej to ile przed namoczeniem i ugotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to bardzo apetycznie! :) Dopiero odkryłam Pani bloga i już notatnik pęka w szwach od przepisów, które przypadły mi do gustu. Będę zaglądać regularnie :)
    Co do powyższych past nasuwa mi się pytanie: jak długo można je przechowywać?
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Polecam ten spis http://mbrzegowy.blogspot.com/2015/12/30-smacznych-niskokalorycznych-i.html i przede wszystkim mój hit: pasztet z soczewicy i marchewki.

      Co do past - zjedliśmy je w 2 dni więc niestety nie powiem ile max :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ